Belgen blijven bij minst flexibele werknemers van Europa

Weekendwerk neemt toe, onder meer door de populariteit van zondagsopeningen.
Shutterstock Weekendwerk neemt toe, onder meer door de populariteit van zondagsopeningen.
Belgische werknemers werken minder 's avonds, 's nachts en in het weekend dan werknemers in de meeste andere Europese landen. Dat blijkt uit de recentste cijfers, voor 2018, van het Steunpunt Werk, waarover VRT NWS bericht. Zowat één op de tien werknemers werkt op uren die sterk afwijken van het klassieke nine-to-fiveregime. Alleen het weekendwerk is de afgelopen jaren toegenomen. 

Uit de cijfers blijkt dat 3 procent van de Belgische werknemers 's nachts werkt. Dat percentage is de afgelopen jaren heel stabiel gebleven en er is ook amper verschil tussen Vlaanderen (3%), Wallonië (3,1%) en Brussel (2,8%). Daarmee zit België onder het Europese gemiddelde van 5,7 procent. 

En niet alleen op het vlak van nachtwerk toont de Belgische arbeidsmarkt zich minder flexibel dan de rest van Europa. Ook wat betreft avond- en ploegenarbeid zit België onder het gemiddelde: 8,2 procent van de werknemers in België werkt 's avonds (tegenover een Europees gemiddelde van 13,2 procent) en 7,4 procent werkt in shiften, terwijl het Europese gemiddelde op 18,3 procent ligt.

Zondag

Op het vlak van weekendwerk schurken de Belgische werknemers wel redelijk dicht bij het Europese gemiddelde aan. Zo werkt 17,6 procent van de Belgische werknemers op zaterdag, tegenover 21,7 procent van de Europese werknemers. Zowat 1 op de 10 werknemers in België (10,1 procent) werkt ook op zondagen. Dat is een lichte stijging, want rond de eeuwwisseling zat het aantal zondagwerkers in België nog onder de 7 procent. Onderzoekster Michelle Sourbron wijst op de toenemende populariteit van zondagsopeningen, en ziet in de zorgsector ook meer weekendwerk.
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lindekens

  Dat is dan weer goed voor wie wel flexibel is. Als ik in het WE werk en dus in de week vrij ben, word ik regelmatig gebeld met de vraag om hier of daar een paar dagen bij te springen. Een lucratieve bijverdienste en volkomen legaal: ik betaal correct SZ-bijdragen en belastingen. Dan nog blijft er een leuke cent over. Toegegeven: ik ben single en hoef dus geen rekening te houden met gezin enz.

 • Ghijs Elvan

  Het zijn waarschijnlijk dezelfde mensen die tegen flexibiliteit, nachtarbeid en weekendwerk zijn, die ook vinden dat vrachtwagens 's nachts moeten laden, rijden en lossen om zo overdag geen files te veroorzaken. Flexibiliteit betekent niet dat je in een vast stramien altijd buiten de normale 9-5 moet werken. Flexibiliteit betekent dat je afhankelijk van de situatie op verschillende tijdstippen werkt.

 • Tom Cornelissen

  Niet moeilijk, we staan een halve dag in de file.

 • gerard wauters

  Het is niet dat de Belgen niet willen werken. De regering is de hebberig, en daardoor

 • Yvan Lindekens

  Ik wil graag weten waar "Ploegenarbeid en nachtwerk" "dubbel tot drie keer meer betaald [wordt]", Ann Verschueren. Ik heb het nog nooit meegemaakt en ik heb, zonder twijfel in tegenstelling tot u, een jaar of 40 ervaring in ploegen-, nacht- en weekendwerk, in diverse sectoren.