Belgen bij minst flexibele werknemers van Europa

Shutterstock
In vergelijking met de meeste andere Europeanen hoeven Belgische werknemers veel minder flexibel te werken. Slechts een op de tien Belgen werkt 's avonds, op zondag of in shifts. Nachtwerk blijft zelfs een absolute uitzondering, leren nieuwe cijfers van het Steunpunt Werk, dat verbonden is aan de KU Leuven. De cijfers slaan op het jaar 2017 en er zijn verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel, maar die zijn beperkt. Dat meldt De Tijd dinsdag.

Zeker met Nederland, waar flexwerk in veel sectoren de norm is geworden, zijn de verschillen groot. Liefst drie op de tien Nederlanders werken geregeld 's avonds en een op de vijf werkt geregeld op zondag. Ons land blijft qua flexibiliteit ook ruim onder het Europese gemiddelde.

Toch blijkt België niet helemaal immuun voor de flexibiliseringsgolf. "Vooral in het weekend wordt vaker dan vroeger gewerkt", zegt Sarah Vansteenkiste van het Steunpunt Werk.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van der Vloedt

  Het begint door te dringen, ze willen ook wel eens een maand en er nog 10 dagen bij om hun relatie(s) te verbeteren en wat meer vrij zijn in de weekends om al hun kennissen en vrienden van alle geloven (vrijdag, zaterdag en zondagsvierders) beter te appreciëren en misschien nog een nachtleven willen leiden.Dan schieten er echt niet veel dagen meer over om flexibel te zijn ! (dat en nog veel meer flauwe KUL studies, buiten de reguliere verlofblokken )

 • Marc Lehaen

  Maar ook diegene waar het verschil bruto-netto op hun loon niet groter kan zijn . Niet echt een motivatie om flexibel voor te worden .

 • Mario Tersago

  Weeral dat de hoofding en artikel impliceert op de 'werknemer' echter laten vele werkgevers en sectoren, flexibel werk niet toe! Als men mij thuiswerk 1 of twee dagen zou toelaten dan zit ik er zelfs niet in om 10u op die dag te werken. Weekendwerk ok cava, maar dan moet men de middelen voorzien hiervoor. Dan heb ik het op procedures, registratie en toelating van de werkgever..

 • Hans De Lille

  Heeft meer met onze stroeve, linkse en oubollige arbeidswetgeving te maken dan met flexibiliteit (of gebrek daaraan) van de werknemers zelf.

 • Philippe Dhont

  Volledige schuld van vakbonden en regering. Dit en dat mag niet, extra belasting op overwerk, enz.