Belgen bij de grootste liefhebbers van chocolade

UNKNOWN

Belgen, Britten en Zwitsers zijn de grootste liefhebbers van chocolade. Dat blijkt uit een studie van de Zwitserse chocoladeproducent Barry Callebaut. De Britten spannen de kroon: 46 procent eet meerdere keren per week chocolade, daarna volgen de Zwitsers (45 procent) en de Belgen (43 procent).

Nederlanders
Wat hoeveelheden betreft zijn de Zwitsers koploper. Zij verorberden in 2006 gemiddeld 11,9 kilo per inwoner, de Duitsers 11,1 en de Belgen 11 kilo. Japanners (2,2 kilo), Nederlanders (2,9 kilo) en Spanjaarden (3,1 kilo) zijn het minst geneigd chocolade te eten.

Eerlijke handel
Chocolade die afkomstig is van de biologische landbouw en eerlijke handel zit in de lift. Zowat 33 procent verklaarde in 2008 chocolade te hebben gegeten die het label draagt van eerlijke handel, een stijging met 23 procent. Een kwart heeft al biologische chocolade geproefd, een toename met 17 procent.

Per land werden ongeveerd duizend mensen ondervraagd. De omzet van de chocolade-industrie in Zwitserland is in 2007 sterk gestegen. De verkoop nam toe met negen procent en was goed voor 1,7 miljard Zwitserse frank (1,1 miljard euro). (afp/gb)

UNKNOWN