Belg pessimistischer dan gemiddelde Europeaan over eigen toekomst en die van het land

Beeld ter illustratie.
Photo News Beeld ter illustratie.
Zo'n 64 procent van de Belgen kijkt de toekomst van het land pessimistisch tegemoet. Daarmee doen we iets slechter dan het Europese gemiddelde (58 procent). Ook over de eigen toekomst is de Belgische bevolking minder optimistisch dan de doorsnee Europeaan: slechts 50 procent van onze landgenoten ziet die rooskleurig tegemoet tegenover een Europees gemiddelde van 58 procent. Dat blijkt uit een Europese studie van de Bertelsmann Stiftung, waaraan voor ons land ook de Koning Boudewijnstichting meewerkte.

Over het algemeen heeft een meerderheid van de Europeanen een positief gevoel over de eigen toekomst, maar een negatief over de toekomst van hun land. Die "optimismeparadox" is volgens de onderzoekers terug te vinden bij alle bevolkingsgroepen, leeftijden en landen. 

Ze stelden wel vast dat 16- tot 35-jarigen veel optimistischer zijn over hun land dan bijvoorbeeld 46- tot 70-jarigen. En over het algemeen geldt voor alle leeftijdsgroepen dat hoger opgeleiden optimistisch zijn over hun eigen leven, maar pessimistisch over de toekomst van hun land. Wordt er gekeken naar het geslacht van de bevraagden, dan blijken vrouwen minder optimistisch over het eigen leven dan de mannen en ook veel pessimistischer over de toekomst van hun land.

Politieke partijen

In de studie werd voorts het verband onderzocht tussen het persoonlijke en maatschappelijke pessimisme van de Europeanen en hun partijpolitieke voorkeur. En die twee zaken blijken nauw aan elkaar gelinkt. De meest pessimistische aanhangers van politieke partijen zijn veruit degenen die dicht aanleunen bij partijen uit het extreemrechtse ideologische spectrum.

Dat is ook bij de Belgen niet anders. In ons land maakt namelijk 65 procent van de aanhangers van het Vlaams Belang zich zorgen over de eigen toekomst en 78 procent heeft geen goed oog in de toekomst van België. Een interessante uitzondering is de Partij van de Arbeid in Wallonië en Brussel: het is de enige linkse partij in het onderzoek die massaal pessimisten aantrekt.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Pierre Dekeersmaecker

  Ik heb enkel nog vertrouwen in de regering Wilmes en hou mijn hart vast voor wat er nadien gaat volgen

 • Nadine Abe

  Ik persoonlijk heb geen vertrouwen meer in deze regering , die ministers en parlementairen denken juist aan zichzelf . Die mensen wonen in een ivoren toren . Hebben geen besef hoe het er werkelijk aan toegaat onder de bevolking en zijn allemaal mediageil . Hebben wij in België nu echt zoveel ministers en parlementairen nodig , ik denk het niet .

 • Anita Billen

  Dat kan niet anders als je ziet wat voor politici België moet regeren. Ze zijn let veel te veel en komen nooit overeen Walen. Vlamingen, Brusselaars

 • Corry Van Bogaert

  Stop al eens eerst met de talloze politiekers die hier rondlopen , dan 3 op de 4 ministers weg , en dan de regeringen nog eens opkuisen , zal al beter gaan

 • Wim Eggermont

  Als die politiekers het land uitverkopen en enkel ruzie stoken met elkaar in plaats van het land op te bouwen.dit al jarenlang,hoe kun je dan optimist zijn?in landen waar men aan de bevolking denkt lukt dat wel om positief te denken