Belg neemt kortste middagpauze in Europa

Illustratie.
Getty Images Illustratie.
Tweeëntwintig minuten, dat is hoelang een lunchpauze van de Belg gemiddeld duurt. In vergelijking met de andere Europese landen hebben de Belgen daardoor de kortste eetpauze. Dat blijkt uit een onderzoek van Stepstone.

Voor Belgische werknemers duurt de gemiddelde middagpauze slechts 22 minuten, terwijl de Britten, Duitsers en Fransen respectievelijk 24, 25 en 29 minuten aan hun maaltijd besteden. Ook de toegestane duur is hier korter. Het personeel in België mag gemiddeld maar 40 minuten pauzeren, in Duitsland is dat 62 minuten.

Kortste lunchpauze voor Belgische werknemers, langste voor Franse collega’s.
Stepstone Kortste lunchpauze voor Belgische werknemers, langste voor Franse collega’s.

Verlies van bijna 45.000 euro netto

De onderzoekers van Stepstone gingen ook na in hoeverre de werknemers hun volledige middagpauze benutten. Uit die studie blijkt nu dat heel wat Europese werknemers (49 % tot liefst 60 %) hun lunchpauze niet volledig gebruiken. De Duitsers staan daarbij aan kop: 60% van het personeel blijkt daar te werken tijdens de pauze. De Belgen volgen onmiddellijk. Hier neemt 58% van de werknemers geen volledige middagpauze.

Hoewel het weinig invloed lijkt te hebben om dagelijks een kortere pauze te nemen, leiden de Belgische werknemers volgens de studie daardoor veel verlies. Volgens de onderzoekers zouden de Belgen doorheen hun carrière maar liefst 44.279 euro netto ontlopen door extra werk te doen tijdens de onbetaalde pauzes.

De meeste Europese werknemers nemen geen volledige lunchpauze.
Stepstone De meeste Europese werknemers nemen geen volledige lunchpauze.

De belangrijkste reden voor het niet opnemen van een middagpauze klinkt in alle landen hetzelfde: te veel werk. Andere redenen zijn de mogelijkheid om vroeger naar huis te gaan en taken van collega’s te moeten overnemen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Te hoge werkdruk,logisch!! Dom want meestal wordt de pauze niet eens betaald! Gratis werkslaven.

 • peter maas

  En waar blijft het VBO nu?

 • yvan van impe

  Walter Snoeks,er moet niks,steek dat goed in u oren,als ik niet werk om welke reden dan ook,dan heb jij daar geen zaken mee.

 • Hans Oomen

  Ok straf wij in den bouw maar 30 min per dag dus da nog minder de rest is niet betaald . Werken tot we er bij neervallen en maar betalen leuk België

 • Hans Oomen

  Ok straf wij in den bouw maar 30 min per dag dus da nog minder de rest is niet betaald . Werken tot we er bij neervallen en maar betalen leuk België