Belg maakt zich weinig zorgen om
'fake news'

Ruim de helft van de Belgische mediagebruikers heeft in het algemeen vertrouwen in het nieuws, in Vlaanderen zelfs meer dan zes op de tien.
ANP XTRA Ruim de helft van de Belgische mediagebruikers heeft in het algemeen vertrouwen in het nieuws, in Vlaanderen zelfs meer dan zes op de tien.
Ruim de helft van de Belgische mediagebruikers heeft in het algemeen vertrouwen in het nieuws, in Vlaanderen zelfs meer dan zes op de tien. Minder dan in andere landen maken we ons grote zorgen over 'fake news'. Dat blijkt vandaag uit een rapport van het Reuters Institute for the Study of Journalism aan de Universiteit van Oxford.

Volgens het onderzoek, waar de Vrije Universiteit Brussel aan meewerkte, heeft 53 procent van de Belgische mediagebruikers in het algemeen vertrouwen in nieuws. Als gepeild wordt naar het nieuws dat ze zelf consulteren, loopt dat vertrouwen zelfs op tot 59 procent. 

In Vlaanderen gaat het respectievelijk om 62 en 66 procent. Vlaanderen telt daarmee, samen met Finland en Portugal, procentueel het hoogste aantal mediagebruikers dat positief antwoordt op de vraag of ze het meeste nieuws meestal kunnen vertrouwen. België als geheel staat achtste op een totaal van 37 landen.

Vergeleken met andere landen maken relatief gezien minder mediagebruikers in België zich grote zorgen over wat vals of echt is op het internet. Exact 46 procent is "zeer of extreem bezorgd" daarover. In Frankrijk is dat 62 procent, in de VS 64 procent en in Brazilië zelfs 85 procent. In Nederland is met 30 procent de bezorgdheid het laagst. 

Geen verkiezingen

Volgens het rapport genieten "nieuwsmerken traditioneel een grote mate van vertrouwen in België, vooral in Vlaanderen". "België had de voorbije jaren geen verkiezingen. Samen met publieke omroepen die vertrouwd worden, kan dit verklaren waarom 'fake news' tot dusver weinig aandacht genereerde bij beleidsmakers", klinkt het in het rapport. Er wordt wel op gewezen dat minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) recent een expertengroep rond fake news oprichtte.

Uit het rapport blijkt voorts dat tv-nieuws geleidelijk terrein verliest ten opzichte van online media, ook al neemt het gebruik van sociale media voor nieuws af. Het gebruik van smartphones om nieuws te consulteren, steeg dan weer met acht procentpunt sinds 2016.

In totaal werden in België 2.006 respondenten online bevraagd. De groep is representatief voor de Belgische bevolking met toegang tot internet (88 procent), klinkt het.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dev verslegers

  Dalila Bouchalaa Inderdaad En dan nog, wie bepaalt dan wat fake nieuws is? Het eindigt elke keer bij censuur van de onpopulaire opinies van de dag. Ik zeg altijd dit: Vroeger dacht men dat de aarde plat was. Toen zeggen dat ze rond was kon je letterlijk met je leven bekopen. En als je denkt dat dat de dag van vandaag niet meer zou gebeuren, ben je ronduit naïef. De oplossing voor fake nieuws is simpel: Leer kinderen HOE te denken ipv WAT te denken in school en thuis.

 • Gerry Cle

  Feit is wel dat meer en meer mensen hun nieuws zoeken op gelijkgestemde websites. Op een groepje fanatici na heeft iedereen wel door dat daar veel onwaarheden verschijnen. Maar zij zijn dan ook niet op zoek naar 'de waarheid' maar geloven alles wat hun eigen (voor)oordeel bevestigt.

 • rik lagrou

  Dit is overal ter wereld Ook ergens eigen aan mens om dingen vlug te geloven Hoe kan anders dat sommigen plots veranderen En geloven wat men verteld Want zonder dit en zelf uitzoeken zouden veel minder mensen in bepaalde vallen lopen Oude boeken die worden vernietigd om xhun gelijk te beweren!

 • Jan Boden

  Alleen met de mails van de sp.a is het oppassen geblazen, zeker als Terzake er een onderwerp van maakt.

 • willy verbeeck

  Daarom gaat het bij de verkiezingen steeds mis, meer dan de helft van de bevolking is naïef, nu begrijp ik het!