Belg klaagt vaak over leeftijdsdiscriminatie op het werk

UNKNOWN

Oudere werknemers in België klagen veel vaker over leeftijdsdiscriminatie op het werk dan andere Europeanen. Dat blijkt uit een persmededeling van Eurofound, de in Dublin gevestigde Europese stichting voor de verbetering van leef- en werkomstandigheden.

In België heeft 7,4 procent van de werknemers in de leeftijdscategorie boven 55 jaar te maken met discriminatie. Het gemiddelde in de 27 lidstaten van de Europese Unie ligt slechts op 2,7 procent. Ook in de buurlanden Nederland (6,8 pct), Frankrijk (6,5 pct), Duitsland (5,7 pct) en Groot-Brittannië (3,2 pct) noteerde de stichting minder klachten.

Gezondheid
Nog volgens Eurofound gaat één op drie oudere werknemers in België (30,8 pct) ervan uit dat het werk invloed heeft op zijn of haar gezondheid. Ook deze percentages liggen beduidend lager in Nederland (21 pct), Duitsland (19,5 pct) en Groot-Brittannië (14,6 pct).

Combinatie van factoren
"De beperkte deelname van oudere mensen op de Europese arbeidsmarkten vloeit niet zozeer voort uit de wens om vroeger met pensioen te gaan, maar eerder uit een combinatie van inadequate arbeidsomstandigheden, een rigide organisatie van het werk, een gebrek aan vaardigheden en gezondheidsproblemen", stelt directeur Jorma Karppinen van Eurofound. (belga/eb)