Belg is verknocht aan slaap- en kalmeermiddelen, dat moet anders

In 2016 460 miljoen dosissen verkocht

Photo News
De Belg is kampioen in het nemen van slaap- en kalmeermiddelen. Om daar iets  aan doen heeft minister van Sociale zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vandaag de campagne 'Slaap- en kalmeermiddelen, denk eerst aan andere oplossingen' gelanceerd. 

De laatste volledige cijfers van 2016 spreken boekdelen. Apothekers verkochten dat jaar 460 miljoen dosissen slaap- en kalmeermiddelen, goed voor 1,26 miljoen per dag. "We hebben een traditie van gemakkelijk pillen te nemen. We nemen te veel antibiotica, we nemen te veel pijnstillers en we nemen ook te veel slaap- en kalmeermiddelen. Op elk van die items willen we werken, en de mensen bewust maken van de gevaren", legt De Block uit.

Stress en angst

De oorzaak van die hoge cijfers ligt bij het feit dat veel Belgen last hebben van stress, angst of slaapproblemen. Medicatie werkt echter enkel in op de symptomen, en kunnen bovendien vervelende nevenwerkingen hebben zoals gewenning, slaperigheid overdag en concentratieproblemen. Beter is de onderliggende oorzaken aan te pakken en tegelijk aandacht te besteden aan voldoende beweging en ontspanning, en gezonde voeding. "Maar we kunnen of willen de tijd, moeite en discipline daarvoor niet altijd opbrengen", aldus De Block. "Dus laten we ons met plezier verleiden door de belofte van een instant oplossing in de vorm van een geneesmiddel."

Om het tij te keren moet volgen de minister iedereen betrokken worden. De campagne richt zich daarom zowel op gezondheidsprofessionelen als op patiënten. Voor die eerste groep werd een digitaal hulpmiddelenboek ontwikkeld, alsook een e-learning module en vormingen voor huisartsen. Om ook de patiënt te overtuigen van een niet-medicamenteuze aanpak zullen er brochures en affiches verspreid worden in wachtzalen, apotheken en ziekenhuizen.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
Photo News Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Overveldt

  460 miljoen dosissen. 1 pilletje per dag geeft 365 pilletjes per jaar. Ofwel zit iedereen aan de pillen ofwel bestaat er ergens een georganiseerde oplichting. Ik vermoed het laatste. Slaappillen worden trouwens niet terugbetaald, dus kan DeBlock en RIZIV daar niet veel op zeggen.

 • Stesha Grom

  Angsten en depressie door te veel belastingen

 • carine francoys

  Nog meer de gewone mens uitbuiten ...waarom denk je dat er zoveel geslikt wordt....

 • Gerd Peeters

  Dat ze de bevolking nog meer bestelen, dan hebben die nog meer kalmeer- en slaappillen nodig.

 • carlos caballero

  We zijn aan de top betreft slaapmiddelen, antidepressiva, zelfmoord. Goed beleid zeggen onze politici van zichzelf.