Belg houdt van zijn spaarrekening ondanks lage rente, interesse voor beleggingen groeit

Illustratiebeeld.
Shutterstock Illustratiebeeld.
Ondanks de lage rentetarieven blijft de Belg een voorkeur koesteren voor de spaarrekening. Van alle landgenoten die geld opzijzetten, kiest 87 procent resoluut voor deze spaarvorm terwijl 44 procent opteert voor pensioensparen. 

Dat onderzocht CBC, de autonome bankinstelling van de KBC-groep in Franstalig België. Toch zit er wel degelijk een evolutie in het spaargedrag van de Belgen. Zo wordt het spreekwoordelijke appeltje voor de dorst op de spaarrekening steeds groter en is er meer interesse voor (onder meer duurzame) financiële beleggingen.

Het blijvende succes van de spaarrekening neemt dus niet weg dat ook de beleggingen in de lift zitten. Op vier jaar tijd steeg het percentage met dertien procent. Vooral de duurzame producten doen het daar goed. Alles samen bezitten de Belgen momenteel voor meer dan 11,5 miljard euro aan sociaal verantwoorde investeringen (SRI). 

Onbekend en twijfels

Dat wil niet zeggen dat zulke ethische beleggingen al bij het overgrote publiek bekend zijn: slechts 44 procent van de respondenten gaf aan op de hoogte te zijn. Verder heeft de helft van de Belgen geen flauw idee wat het rendement van zulke beleggingen kan zijn. Twijfels vormen vaak nog een obstakel.

Aan het onderzoek namen via een online bevraging 1.053 respondenten deel.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy De Vos

  De meeste die nu beleggen, zullen hun geld kwijt zijn! Beleggen is alleen goed, als je er dagelijks mee bezig bent (anders ben je al op voorrand verloren)! Dus een tip aan de jonge mensen, blijf eraf en gewoon werken voor je geld!

 • Georget PAPPENS GEORGET

  Als ze je beleggingen aanraden, juist niet doen. Het betreft producten waar ze vanaf willen....

 • guido vermeyen

  Ze spreken al jaren van een algemene wereldwijde bankencrisis...dat is het hem juist..wanneer ? Of toch niet....

 • raul mechelen

  Als grote economisten een veel grotere financiële crisis verwachten in 2020, dan liever cash bij de hand! Mensen die honderd duizenden euro's neertellen voor een woning omdat de rente laag is zullen zwaar ten val komen! In 2010 waren de Spaanse en Nederlandse huizenprijzen gecrasht. En dat komt dubbel aan in 2020

 • Etienne Callebout

  Als je de tendens volgt van de beurs is die zelf negatief voor het jaar 2018 , dus verder risico op bedragen die lager zijn dan 100 000 € moet men wel inperken met de lage rente , de hoge instap en beheerskosten maakt men geen winst .