Belg heeft geen vertrouwen in Leterme I

UNKNOWN

Tweederde van de Belgen heeft geen vertrouwen in de regering Leterme I. Bovendien denkt meer dan de helft van onze landgenoten dat de nieuwe regering de zomer van 2008 niet overleeft. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de vtm-nieuwsdienst.

Op de vraag "Hebt u vertrouwen in de regering Leterme I die deze week van start gaat?" antwoordt slechts 24,6 procent van de ondervraagden positief. Bijna twee op de drie landgenoten, 63,4 procent, zegt geen vertrouwen te hebben in de nieuwe regering. Iets meer dan 12 procent heeft geen mening.

Val in zomer 2008
In Vlaanderen en Brussel (respectievelijk 27,2 procent en 26,2 procent heeft vertrouwen) kijkt men iets positiever aan tegen de zaak aan dan in Wallonië, waar slechts een op de vijf (19,5 procent) de regering-Leterme ziet slagen. Vooral bij mensen met een laag opleidingsniveau en ouder dan 50 is het wantrouwen het grootst.

Maar liefst 43,5 procent van de respondenten ziet de nieuwe regering vallen in de zomer van 2008. Zo'n 10 procent denkt zelfs dat Leterme I nog voor de onderhandelingen van juli 2008 zal vallen. En 18,9 procent ziet dat gebeuren in de zomer van 2009. Slechts 17,1 procent is van mening dat de nieuwe ploeg de volledige legislatuur van vier jaar zal uitdoen. (belga/odbs)