Belg heeft afkeer van de politiek

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.
Veel Belgen menen dat politici corrupt en incapabel zijn en niet begaan zijn met wat leeft in de maatschappij. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van politicologen van vijf Belgische universiteiten, waarover De Morgen vrijdag bericht.

Politieke wetenschappers van vijf Belgische universiteiten (UA, KU Leuven, VUB, UC Louvain en ULB) vroegen net na de verkiezingen van mei vorig jaar aan zowel Vlamingen, Walen als Brusselaars hoe zij kijken naar het politieke systeem. In totaal vulden 3.902 Belgen de vragenlijst in.

Bijna de helf van de bevraagden (48,7 procent) vindt politici corrupt. Net geen 60 procent meent dat politici niet begrijpen wat er speelt in de samenleving. En 62,8 procent vindt dat heel wat politici al te lang de dienst uitmaken. Slechts een kwart van de Belgen denkt dat de meeste politici wel een beetje tot helemaal competent zijn en nauwelijks 16 procent gelooft dat ze hun beloften proberen na te komen. Ruim 44 procent van de bevraagden vindt dat geen enkele partij of politicus zijn belangen goed behartigt.

Wel nog geloof in kiezen van politici

Het enige positieve in het hele onderzoek: de Belg behoudt wel zijn geloof in de representatieve democratie an sich. Een ruime meerderheid (82,9 procent) zegt nog te geloven in verkiezingen om de zoveel jaar om gekozen functionarissen te benoemen en in het feit dat er coalities gevormd moeten worden om een regering te krijgen (64 procent).

Negatieve gevoelens zijn voor een stuk inherent aan een democratie, maar toch keken de onderzoekers zelf op van de resultaten, stellen politicologen Karen Celis (VUB) en Jean-Benoit Pilet (ULB). "We waren heel erg verrast door het feit dat de nuancering zit tussen negatief en heel negatief. We weten dat politiek, net als economie, een belangrijke psychologische dimensie heeft. De belangen van de burger kunnen objectief gezien goed behartigd worden, maar toch kan die zich niet goed vertegenwoordigd voelen. Maar dat burgers zo negatief kijken naar de actoren in het spel, de politieke partijen en de politici, dat was ook voor ons nieuw.”
84 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dirk claeys

  Veel zaken in verband met politiek en centen worden bewust verzwegen ! Leugens bedrog, en eigen belang! Verloren zaak , zelfs kiezen is voor mij verleden tijd en geen enkele zin!

 • Jan Van de Velde

  Wat opvalt is dat velen niet weten hoe de Belgische staat en zijn instellingen in elkaar zitten en hoe zij moeten werken; hoe en door wie dat gefinancierd wordt. Staatsburgerlijke opvoeding zou een verplicht leervak moeten zijn in het middelbaar onderwijs. Zou de democratie ten goede komen en redelijker verwachtingen en oordelen scheppen.

 • Franky Schoonvliet

  Dat ik daar nou niet van verschiet !!!

 • gilbert Gijdé

  zou men geen afkeer van de politiek hebben-Als men ben weyts hoort zeggen,iedereen moet besparen,maar een minister moet met een klassewagen rijden,en dit x3.Als men magnette hoort praten,hun afkeer tegenover de Vlamingen- Als men de vld ziet ,om een postje hun leven geven-Als men alle politici hoort,eigen zak eerst,en de kiezers kunnen barsten.Als men ziet welke politicui en nu politiekers zijn.Sterren uit de boekskes en gebuisde leerlingen

 • Guy Van Becelaere

  Messen vergis u niet, de vakbonden, de ziekenfondsen, de zuilen enz zij bepalen het beleid en niet de politici en dit voor hun eigen belang en niet voor de burgers dat is maar façade, want zij bepalen wie op de kieslijsten komt en niet de partijen, ik heb echt te doen met de politici heden ten dage die zelf in eer en geweten aan politiek willen doen maar telkens afgeblokt worden door boven vermelden die hun wil opleggen ten nadele van de burgers en miljarden euro's weghalen!!