Belg blijft gehecht aan godsdienst

UNKNOWN

Volgens de religieuze barometer 2008, gerealiseerd door studiebureau Sonecom zegt 43 procent van de Franstalige Belgen nog steeds katholiek te zijn. Zeventien procent is atheïstisch, 10 procent agnost en 0,8 procent niet-religieus.

Moslims
Opmerkelijk is dat uit deze tweede barometer blijkt dat in de Franse gemeenschap 12 procent moslims wonen. Hoewel dat minder is dan in Brussel, betekent dit toch dat met die gemeenschap rekening moeten worden gehouden bij politieke beslissingen, zegt socioloog en antropoloog Olivier Servaix (UCL).

Traditionele religies
Tachtig procent van de ondervraagden zegt aanhanger te zijn van traditionele religies, 68 procent is gelovig, waarvan 42 procent niet praktiserend en meer dan 25 procent praktiserend. Zowat 23 procent heeft de afgelopen 12 maanden deelgenomen aan minder dan 10 religieuze plechtigheden en 8 procent zegt wekelijks minstens een ceremonie bij te wonen.

"God bestaat waarschijnlijk"
Wat betreft god, denkt 60 procent dat zijn bestaan minstens waarschijnlijk is, 38 procent is daar zeker van. Uit de barometer blijkt ook nog dat 72 procent van de ondervraagden gelooft dat er "iets" is na de dood. (belga/tdb)