Belastingcontroleur krijgt opschorting voor aanvaarden etentjes in dure restaurants

thinkstock
Een 57-jarige Bruggeling heeft van de correctionele rechtbank van Brugge opschorting van straf gekregen voor het aanvaarden van enkele dure etentjes. De ambtenaar bij de FOD Financiën ging na controles eten met de toenmalige voorzitter en enkele sponsors van KV Oostende.

G.D. werkte als adviseur bij het Oostendse belastingkantoor, maar voerde regelmatig ook zelf controles uit. De beklaagde liet zich heel gewillig uitnodigen in dure restaurants. Zo ging hij onder andere met toenmalig KVO-voorzitter Yves Lejaeghere en met enkele sponsors van de kustploeg uitgebreid tafelen. G.D. zou volgens het OM in de aanloop naar controles ook zelf gebeld hebben om een afspraak voor een etentje vast te leggen.

De bal ging aan het rollen toen het kabinet van toenmalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) meldingen kreeg over de feiten. Zij speelden de zaak in 2013 door aan de politie.

Over voetbal praten
De verdediging pleitte dat van een passieve vorm van omkoping absoluut geen sprake is. Zijn raadsman legde uit dat G.D. zelf jarenlang in het voetbal actief was bij Cercle Brugge. Tijdens de etentjes werd dan ook niet over de controles, maar gewoon over voetbal gepraat. De verdediging vroeg de vrijspraak of opschorting van straf.

De rechter oordeelde dat G.D. inderdaad niet zelf om de etentjes gevraagd had. Hij werd enkel schuldig bevonden aan het aanvaarden van de bewuste etentjes, maar kreeg hiervoor geen straf opgelegd. Volgens de rechter voelden de betrokkenen zich enigszins geïntimideerd en daardoor verplicht om G.D. uit te nodigen in dure restaurants.