Belasting die u betaalt voor provincie toch niet afgeschaft

thinkstock
Vanaf dit jaar zou u geen opcentiemen op de onroerende voorheffing voor de afgeslankte provincies meer moeten betalen, beloofde de Vlaamse regering. Dat plan bleef dode letter, zo schrijft De Tijd vandaag.

Elk jaar betaalt u belastingen voor uw provincie. Hoeveel u betaalt, verschilt van provincie tot provincie. De provincies beslissen zelf hoe hoog de opcentiemen die ze heffen zijn.

De Vlaamse regering beloofde bij haar aantreden in 2014 die provinciale opcentiemen te schrappen. Vanaf dit jaar hebben de provincies namelijk minder bevoegdheden: ze zijn enkel nog verantwoordelijk voor grondgebonden bevoegdheden zoals het beheer van waterwegen en natuurgebieden, terwijl de persoonsgebonden bevoegdheden zoals cultuur of welzijn naar de Vlaamse overheid of de gemeenten gaan.

De provincies hebben dus ook minder geld nodig, luidde de redenering van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Minder fiscale autonomie was voor de N-VA een belangrijke stap in haar uiteindelijke ambitie om de provincies volledig af te schaffen. Omdat de provincies nog altijd geld nodig hebben voor hun andere bevoegdheden, wou Homans de Vlaamse onroerende voorheffing verhogen. Met dat geld zou Vlaanderen de overgenomen bevoegdheden financieren en een nieuw Vlaams Provinciefonds spekken. Dat Provinciefonds moest de provincies financieren.

Homans kreeg in 2015 groen licht voor haar plannen toen de Vlaamse regering een eerste versie van het decreet goedkeurde, maar ze stootte op veel weerstand. Het hogere Vlaamse tarief voor de onroerende voorheffing vastleggen bleek moeilijk. De huidige opcentiemen verschillen per provincie, waardoor een uniek Vlaams tarief automatisch tot winnaars en verliezers leidt. Als de regering uitging van het laagste tarief - dat in Antwerpen - zouden de andere provincies erop achteruitgaat. Tegelijk wou Vlaanderen koste wat het kost een belastingverhoging vermijden door een hoger tarief te hanteren.

Uiteindelijk liet de regering het idee van een nieuw Provinciefonds varen. De provincies mogen opcentiemen op de onroerende voorheffing blijven innen. Er geldt wel een maximumtarief, maar uiteindelijk mogen de provincies dit jaar ongeveer 80 procent van hun opbrengsten uit de onroerende voorheffing behouden.
88 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jo vandenberghe

  Omdat politici echt wel schrik hebben ooit eens te moeten werken werden dergelijke graaiinstellingen in het leven geroepen,ja zelfs de EU is er zo ene.En wij maar betalen!

 • Paul Verbeeck

  Beloften die de politiek maakt , zijn loze beloften . Ik geloof niks meer van hetgeen ze beloven in aanloop naar de verkiezingen .

 • Jan Verstrepen

  De kracht van de verandering ging dat toch veranderen minder belastingen, NVA wel waar zitten ze de blazers????

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Naar zulke instellingen gaat dan belastingsgeld. België is een luxe-product geworden.voor ALLES betaal je veel meer met een service dat iets boven het gebuisde is. En wat regeringsbeloftes waard zijn ? Weinig, heel weinig en onbetrouwbaar.

 • jan geens

  Alsof dit de eerste belasting zou zijn die voor wat anders gebruikt wordt dan waarvoor ze geheven is ? Er zijn er meer zulke dan andere hoor .