Beklaagden in proces-Belliraj schorten hongerstaking op

EPA

De beklaagden in het proces over het mogelijke terreurnetwerk rond de Belg Abdelkader Belliraj hebben hun hongerstaking opgeschort. Dat deden ze nadat de Marokkaanse minister van Justitie beloften heeft gedaan over de eerlijke rechtsgang in de zaak. Het bericht staat vandaag in De Morgen.
 
Het hof van beroep in Salé besloot maandag om het proces-Belliraj opnieuw uit te stellen, deze keer tot 26 april. Dat gebeurde nadat de beklaagden in het proces hun hongerstaking opschortten naar aanleiding van beloften die de Marokkaanse minister van Justitie, Mohamed Naciri, heeft gedaan aan hun advocaten. In het proces-Belliraj staat een dertigtal beklaagden terecht wegens het beramen van terreuraanslagen tegen de Marokkaanse staat. De spilfiguur van het netwerk, de Marokkaanse Belg Abdelkader Belliraj, werd vorig jaar in eerste instantie tot levenslang veroordeeld.
 
Hongerstaking
Op 22 maart ging een twintigtal beklaagden, onder wie ook Belliraj en Abdellatif Bekhti, een andere Marokkaanse Belg, in hongerstaking uit protest tegen de gang van zaken in het proces in beroep. Eerder hadden de meeste advocaten van de verdediging zich al teruggetrokken omdat zij vonden dat de rechten van de verdediging waren geschonden.
 
Sindsdien hebben de advocaten drie keer een ontmoeting gehad met justitieminister Naciri. Die zou nu hebben beloofd om zijn positief injunctierecht te gebruiken in het proces-Belliraj. Met name zou hij er bij de advocaat-generaal op aandringen om bijkomend gerechtelijk onderzoek te verrichten naar de voornaamste bezwaren van de verdediging: het illegale karakter van sommige van de verhoren en de aantijgingen van foltering van Belliraj en andere verdachten. (belga/adv)