Beke wil snellere interventie bij kindermishandeling

BELGA
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke belooft de komende jaren verder te investeren in de 'kindreflex', de tool die hulpverleners alerter moet maken voor mogelijk verontrustende gezinssituaties. Dat heeft de CD&V-minister vandaag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Celia Groothedde (Groen). Groothedde zelf hekelt de "versnippering" in het hulpverleningsaanbod en waarschuwt voor "steekvlampolitiek". 

De vraag van Groen-politica Groothedde kwam er na de uitzending van ‘Als je eens wist’, het eerste deel van de reportagereeks van Hilde Van Mieghem over kindermishandeling. Die documentaire maakt een en ander los. Zo stond het hulpnummer 1712 de hele dag roodgloeiend. 

Volgens minister van Welzijn Wouter Beke toont de reportage ook aan hoe groot het taboe op kindermishandeling nog steeds is. Om dat taboe te slopen, wil de CD&V-minister de kindreflex verder ontwikkelen. Die kindreflex heeft een dubbel doel. Het wil hulpverleners stimuleren om met hun volwassen cliënten een gesprek te voeren over het thema ouderschap en het moet hulpverleners ook helpen om verontrustende gezinssituaties beter te detecteren.

Beke wil die tool nu ook uitbreiden naar de Centra voor Algemeen Welzijn (CAW's), de spoeddiensten van de ziekenhuizen en, in overleg met collega Zuhal Demir, ook naar de Justitiehuizen.

Minister Demir (N-VA) meldt dat ze de komende maanden al opleidingen heeft voorzien waar de kindreflex deel van uitmaakt, en dit voor alle Justitieassistenten die bezig zijn met tijdelijke huisverboden. Daarnaast wordt met de Vertrouwenscentra Kindermishandeling bekeken hoe hun kindreflex herwerkt kan worden op maat van de justitiehuizen. “Onze Justitieassistenten zullen dus zeker en vast in ieder dossier de kindreflex moeten hebben. We moeten de meest kwetsbaren, die zich vaak zelf niet kunnen uitdrukken, voldoende beschermen”, stelt Demir.

Verder is er volgens Beke een belangrijke rol weggelegd voor de samenleving. "Dit is een zaak van ons allemaal", aldus Beke. Wie in zijn omgeving gevallen of signalen van kindermishandeling opmerkt, moet volgens Beke durven ingrijpen en moet slachtoffers ook de weg naar hulp kunnen tonen.

Vraagsteller Groothedde waarschuwt echter voor "steekvlampolitiek" en wil ook niet dat de kwestie te makkelijk wordt afgeschoven op de samenleving. Volgens haar is er net meer nood aan langdurige en professionele hulpverlening. Groothedde noemt het bestaande hulpverleningsaanbod te "versnipperd" en onvoldoende coherent. Dat verhoogt de drempel voor slachtoffers. Zij verwijst naar het Het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling. "Waarom geeft u hen geen breder mandaat?", aldus Groothedde. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Die versnippering van verschillende diensten en organisaties mag dringend aangepakt worden. Er is geen visie, er is geen ... en dat ontmoedigt mensen om aangifte te doen.

 • Gerd Van nieuwenhove

  Goed te zien dat deze postjes pakker nooit in zijn kindertijd mishandeld werd ! Dan zou hij wel anders fluiten ...... Wat heeft zijn partij gedaan toen ze aan de macht was ? NIETS want het levert weinig stemmen op .

 • Jos Vaneerdewegh

  Allemaal mooie woorden; Maar doe er dan ook wat aan;

 • Raoul Rouma

  Beke wil! wat heeft de cd&v de laatste jaren gepresteerd op die post. Beke heeft niets te willen, de bevolking eist maatregelen die al jaren hadden moeten getroffen worden. De populist uithangen volstaat niet maar dat kunnen jullie als de beste.

 • Wesley Kenis

  Hoor de minister van de open portemonnee gaat zich ook eens moeien...waarom kunnen die ministers zich niet bezighouden met HUN taken???? Ahja het geld vloeit vlotter aan de overkant zeker....