Beke sneert naar N-VA over vluchtelingen tijdens openingscollege UGent

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft dinsdag het traditionele openingscollege Politicologie van professor Carl Devos voor zijn rekening genomen. Beke dompelde de eerstejaars van de Universiteit Gent onder in het "moedige midden" waar zijn partij - volgens hem in tegenstelling tot links en rechts - de verantwoordelijkheid neemt om maatschappelijke en sociale hervormingen door te voeren.

Van zijn gastcollege maakte Wouter Beke gebruik om zijn visie op de christendemocratie toe te lichten. Niet toevallig werd hij door professor Devos "naast de voorzitter, ook de huisideoloog van CD&V" genoemd.

Beke legde uit dat een samenleving geen optelsom van individuen is, maar dat iedereen de geschiedenis meedraagt die hij met zijn schoolvrienden, buren, studiegenoten... deelt. "Dat is wat wij personalisme noemen, dat is cruciaal."

Aan identiteitsbeleving moet op een gezonde manier plaats gegeven worden, aldus Beke. "Iedereen die de regels respecteert, kan van onze maatschappij deel uitmaken." In het partijlandschap positioneert CD&V zich in het "moedige midden", tussen links dat volgens Beke in de onmogelijkheid verkeert sociale hervormingen door te voeren en rechts dat het moeilijk heeft met maatschappelijke hervormingen.

Beke verdedigde de taxshift en het pensioenbeleid van de federale regering, maar ook de nieuwe veiligheidsarchitectuur. Wat dat laatste betreft, waarschuwde hij niet op de angstgevoelens van mensen in te spelen. "Dat brengt doorgaans niets bij." Maar politiek is niet allen handelen, politiek is ook spreken, zei Beke. "En soms ook zwijgen."

Hij zet zich af tegen de polarisatie op links en op rechts. "De manier waarop vandaag aan politiek wordt gedaan en in de mate waarin aan de lokroep van het populisme wordt weerstaan, is misschien wel een nieuwe breuklijn. En u weet aan welke kant van die breuklijn wij staan", besloot hij.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • M B

  Als Beke zijn mond open doet is het om te 'sneren naar N-VA', net als zijn teamgenoot Erik Van Rompuy. Het is pover gesteld met het programma van de cD&v als ze met haat en diabolisering naar de volgende verkiezingen moeten trekken. Het 'sociaal' gelaat ontbloot zijn onderlinge trekjes.

 • J. Vde.

  Niet links,niet rechts maar het midden zegt hij,een èchte tjeef waardig... Trouwens wanneer gaan ze praten over hun boek? Titel: "Mosterd" Zoals voor in de mosselsaus? Hoe laf kan je zijn om zulke leugens te verkopen,en hoe dom zijn onze studenten van tegenwoordig? Het is te zien dat het niveau daalt aan de universiteiten...

 • Luc Van Goethem

  Wanneer schopt men dat schoolmeesterke nu eindelijk eens de politiek uit.? Het enige wat hij nog kan is sneren naar N-VA, is dat om zijn eigen onbekwaamheid te verstoppen? Hoed ons voor de dag dat hij het echt voor het zeggen heeft, dan haalt hij de rest van onze zakken leeg om het daarna aan de migranten te geven.

 • Coco

  Wat met Arco mijnheer Beke? Moeten wij jullie rommel betalen of blijft zelfs daar jullie schijnheiligheid de enige methode om het op te lossen.

 • Fons Casteels

  Dankzij Beke verstevigt Francken zich als de populairste politicus van Vlaanderen.