Beke: "Ontslag van Francken en vervroegde verkiezingen zijn niet aan de orde"

CD&V-voorzitter Wouter Beke zei vandaag dat een ontslag van Theo Francken niet aan de orde is.
BELGA CD&V-voorzitter Wouter Beke zei vandaag dat een ontslag van Theo Francken niet aan de orde is.
 Voor CD&V-voorzitter Wouter Beke is het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) "niet aan de orde". "CD&V heeft in 2014 een engagement genomen voor de volle vijf jaar, en daar blijven we bij", zei hij vanmiddag na afloop van het CD&V-partijbureau. De crisissfeer binnen de federale regering lijkt daarmee bezworen.

De politieke toekomst van staatssecretaris Francken hing al weken aan een zijden draadje nadat hij tegenover premier Charles Michel had gelogen over de repatriëring van Soedanese vluchtelingen. Enkele CD&V-kopstukken lieten afgelopen weekend nog blijken dat de staatssecretaris "zijn conclusies moest trekken", waarop N-VA-voorzitter Bart De Wever liet weten dat hij de regering zou laten vallen als coalitiepartners zijn staatssecretaris bleven aanvallen. 

Andere deontologie

CD&V-voorzitter Beke zette vanochtend de puntjes op de 'i'. "Dit is een zaak van persoonlijke deontologie. Als de staatssecretaris vindt dat hij nog kan functioneren, dan is dat zijn zaak. De deontologie van de ene is duidelijk verschillend dan die van anderen, maar dat is dan zo. Voor ons is er verder niets aan de orde."

Onderzoek naar getuigenissen

Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGSV) voert momenteel nog een onderzoek naar de getuigenissen van foltering op teruggekeerde Soedanezen. "We wachten dat onderzoek af en zien dan welke maatregelen eventueel genomen moeten worden. Dat gaat voor ons niet over een persoonlijk functioneren, maar wel over hoe we met individuele zaken moeten omgaan in een streng en rechtvaardig migratiebeleid."

Geen vervroegde verkiezingen

Ook vervroegde verkiezingen zijn voorlopig "absoluut niet aan de orde". "Dat is met vuur spelen. De mensen verwachten van ons heel terecht dat we ook in 2018 beslissingen nemen, niet dat we spelletjes spelen. Er is voldoende vertrouwen om het regeerakkoord uit te voeren."

Energiepact

Ook het energiepact en de bijhorende kernuitstap in 2025 horen daarbij, aldus Beke. N-VA schoof dat pact eerder op de lange baan, maar "het energiepact is belangrijk en de wet op de kernuitstap is beslist. Als het van ons afhangt, is dat zeker nog mogelijk voor 2025.
340 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Vandeweyer

  kris peeters, het zal u wel worden boeien die 70%. De trado's gaan dankzij de steun van die 70% NVA buiten spel zetten. Daar zitten dan die arrogante NVA'ers met hun 30% nietwaar. Zie maar dat jullie 30% halen. Ten 1ste, denk dat het VB haar trein terug op de rails heeft staan. Ten 2de, hoop maar dat het arco debackle niet wordt opgelost, want dan is het 100% zeker gedaan met NVA.

 • Wilfried Vanden Berg

  Ze moet bij CD&V wel hun staart intrekken.Als er verkiezingen moesten komen,krijgen ze nog meer klappen. Samen met OVLD gaan ze dan misschien(als er niet iets onder tafel geregeld word) onder de kiesdrempel. En misschien wel een coalitie van NVA en Vlaams Belang. Dat zou pas een verandering teweeg brengen.Ik denk dat er zeer veel mensen van de bevolking daar zitten op te wachten. De trados buiten ,en een nieuwe generatie politiekers. En geen incest politiekertjes meer.

 • christianne bruyland

  Mijnheer Beke had nog thans voor de radio het voorbeeld van de heer Letherme aangehaald en dit heb ik hier niet verzonnen

 • Lut Duprez

  D'r wordt al jaar en dag van 'tsjevenstreken' gesproken. Ik dacht soms dat dit wel overdreven zou zijn. Maar de laatste weken hebben tal van CD&V"rs duidelijk getoond dat 'tsjevenstreken' dus echt wel bestaan. En dat noemt men dan politiek.

 • Paul Jansen

  Beke voelt nattigheid dus...