Beke: “Kans is klein dat ik me opnieuw kandidaat stel voor voorzitterschap CD&V”

BELGA
De kans is klein dat Wouter Beke kandidaat is om zichzelf opnieuw op te volgen als voorzitter van CD&V. Dat heeft Beke vandaag aangekondigd na afloop van een vergadering van het partijbestuur, die het “ontgoochelende” resultaat van de verkiezingen tegen het licht heeft gehouden. De conclusie luidt dat het voor CD&V geen “business as usual” is en tijd voor introspectie.

Een werkgroep zal nu intern de analyse van de verkiezingen maken. Daarbij worden ook nieuwe voorzittersverkiezingen in het vooruitzicht gesteld. Die waren sowieso al gepland, maar Beke zal wellicht geen kandidaat zijn om zichzelf op te volgen. Beke is overigens intussen al aan zijn derde termijn als CD&V-voorzitter bezig, sinds 2010, en het is duidelijk dat hij de partij liever op 20 procent had achtergelaten, wat ook de ambitie voor zondag was.

Crevits

“Ik hang niet vast aan mijn stoel en ik ken de wetmatigheden van de politiek”, blijft Beke nuchter. “Ik vertrek ook niet als een dief in de nacht.” Het partijbestuur heeft hem immers gevraagd op post te blijven zolang die voorzittersverkiezingen niet hebben plaatsgevonden. Bovendien hebben Beke en het West-Vlaamse kopstuk Hilde Crevits een mandaat gekregen om samen onderhandelingen te voeren, tenminste indien CD&V daarvoor een uitnodiging in de bus krijgt.

Voor de verkiezingen had Hendrik Bogaert al aangegeven het voorzitterschap te zien zitten, mocht de stoel van Beke vrijkomen. Hilde Crevits wil niet op de vraag ingaan of zij zich kandidaat zal stellen. “We zullen een goede analyse maken van de uitslag. Alle andere vragen zijn speculatief”, aldus Crevits. Beke benadrukte overigens dat Crevits er in West-Vlaanderen wel in geslaagd is een stevig resultaat neer te zetten en er de grootste partij wordt.

Campagne

De werkgroep zal een breed mandaat krijgen om uit te vissen waar het mis liep en de juiste conclusies te trekken. Beke heeft zelf niet het gevoel dat er grote fouten zijn gemaakt tijdens de campagne. Hij blijft het ook de beste beslissing vinden om Crevits voluit uit te spelen in de campagne. Dat was overigens een collectieve beslissing die al van eind vorig jaar dateert. De analyse moet ook uitmaken waarom CD&V een half jaar geleden bij de lokale verkiezingen nog bijna 20 procent scoorde en nu een pak lager uitkomt. “Toen heeft de Vlaming wél gevonden dat onze stijl de juiste was.”

“Majeur probleem”

N-VA-voorzitter Bart De Wever waarschuwde zondagavond al voor een “majeur probleem” mocht er federaal een coalitie op de been worden gebracht zonder Vlaamse meerderheid. De christendemocratische éminence grise Mark Eyskens gaf gisteren echter aan dat wat hem betreft CD&V wel in een meerderheid kan stappen zonder N-VA.

Volgens Beke is de komende tijd bescheidenheid aan de orde. “Wij sluiten vandaag niets uit en wachten op initiatieven die genomen zullen worden”, aldus de voorzitter. Hij herhaalt dat er liefst een federale regering op de been wordt gebracht met een Vlaamse meerderheid. “Maar dat is vandaag niet aan CD&V. Wij stellen ons bescheiden op. Het initiatief ligt niet bij de christendemocraten.”

LEES OOK: Deze coalities zijn mogelijk: vooral federale puzzel wordt aartsmoeilijk
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Der Kinderen

  Woutertje, uw achterban bestaat uit oerdegelijke Vlaamse families, u bent nu al massas kiezers kwijt aan rechts. Kleine steden en dorpen geraken nu hun identiteit kwijt door migratie ,criminaliteit en daling van de levensstandaard. Wees een held en grijp de kans om te besturen met N-VA en VB , uw kiezers gaan u hiervoor danken , niet veroordelen ,want ook zij zien met lede ogen aan hoe Vlaanderen het ocmw van de wereld wordt en dat het anders moet.

 • Tony Vandermaelen

  Ga en kom vooral niet terug. Niemand zit hier op jou te wachten. Ga gerust.

 • Ruddy Dooms

  Prachtig persoon, zeer sterk gegroeid. Maar men moet kiezen, halfslachige keuze wordt niet meet geapprecieerd.

 • dani Mertens

  Als je weeral het Vlaams Belang wil uitsluiten, heb je geen respect voor de democratie. Opkrassen is inderdaad de beste keuze.

 • Ingrid Charlier

  Dit had Wouterke niet verwacht denk ik.