Beke haalt uit naar De Wever: "Voor samenwerking heb je bondgenoten nodig”

N-VA-voorzitter Bart De Wever (l.) en CD&V-voorzitter Wouter Beke (r.)
Photo News/Belga N-VA-voorzitter Bart De Wever (l.) en CD&V-voorzitter Wouter Beke (r.)
"Voor samenwerking heb je bondgenoten nodig". Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke vandaag in VTM NIEUWS gezegd. Beke reageerde daarmee op de toespraak van zijn N-VA-collega Bart De Wever gisteren op de nieuwjaarsreceptie van de N-VA. De Wever zei daar dat N-VA na de verkiezingen opnieuw mee wil regeren. De Vlaams-nationalisten leggen ook terug het confederalisme op tafel. 

"Als je wil samenwerken, heb je bondgenoten nodig", zei Beke. "Je kan niet de stekker uit de regering trekken en tegelijkertijd zeggen dat je graag zou willen besturen", zei Beke. "Je kan niet zeggen: we willen besturen zonder de PS en langs de andere kant het confederalisme willen invoeren. Dat gaat niet. Ik heb enige ervaring met staatshervorming. Je hebt daar een tweederdemeerderheid voor nodig. Je hebt bondgenoten nodig aan Vlaamse en Franstalige kant. In plaats van bruggen op te blazen zoals de voorbije weken en maanden, zouden ze beter bruggen opbouwen, mochten ze echt de intentie hebben om daar iets van te maken". 

Volgens Beke heeft N-VA het zich in de communautaire ambities wel erg moeilijk gemaakt. "Het is een beetje zoals met een hele ploeg de Mont Ventoux willen beklimmen en terzelfder tijd je eigen banden en die van je ploegmakkers leeg steken".
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Norbert Duquesnoy

  De CD&V en vroeger de CVP en de Katholieke Partij hebben zich gedurende de hele Belgische geschiedenis veel te veel laten ringeloren door de "bondgenoten"

 • oswald billiet

  Populisten zijn geen redelijken, zegde Beke. Hij moet daarmee stoppen want dit is een onwaarheid. In het populisme zit steeds een grond van waarheid, wellicht scherp geformuleerd, maar wezen terecht. En daar heeft Beke last mee, want hij beseft dat de burger het moe is steeds onredelijke politieke verklaringen zonder inhoud voorgeschoteld te krijgen.

 • Freddy Demey

  Wij hebben waargenomen hoe CDV en VLD samenspanden tegen N-VA in het marrakesch pact. En hoe venijnig die waren. Als N-VA nu eens 50% zou halen bij de verkiezing hahaha

 • Johnny Deketel

  Wat Beke eigenlijk zegt is: CD&V gaat na de volgende verkiezingen samenwerken met de PSD en ALLE ANDERE Waalse partijen die nodig zijn een meerderheid te vormen zonder NVA en de belangen van de Vlamingen, daar trekken wij ons NIKS van aan...

 • Lea Van Heybeeck

  CD&V zit al 50 jaar mee in alle regeringen, zij hebben nooit iets bijgedragen alleen achterbaks tegengewerkt in alles. Ze hebben zich ook steeds slaafs opgesteld naar de Walen toe, en hebben de Vlamingen steeds met de rekening laten zitten.