Beke: "Europese vrede te danken aan NAVO en EU, niet aan Internationale"

CD&V zegt 'ja' tegen nieuwe gevechtsvliegtuigen.
BELGA CD&V zegt 'ja' tegen nieuwe gevechtsvliegtuigen.
"Wij zijn geen fetisjisten van nieuwe gevechtsvliegtuigen, maar wij leven ook niet op een eiland. Afspraken moet je naleven." CD&V-voorzitter Wouter Beke toont zich in De Zondag een voorstander van de vervanging van de F16's.

"Als je op internationaal niveau afspraken maakt, bijvoorbeeld binnen de NAVO voor de aankoop van vliegtuigen, dan moet je die naleven. Anders zet je je buiten die organisatie, en dat willen wij niet." Beke windt er geen doekjes om: de F16's niet vervangen, zoals sp.a wilt, getuigt van een wereldvreemdheid van jewelste. "Als we vandaag in West-Europa zeventig jaar vrede vieren, dan hebben we dat te danken aan de NAVO en de Europese Unie, niet aan de socialistische Internationale."

Dat de nieuwe gevechtsvliegtuigen een kostenplaatje dragen van 4 à 6 miljard euro mag volgens Beke geen rol spelen. "Pieter De Crem houdt het defensiebudget al jaren op hetzelfde peil. Wij spenderen minder dan 1 procent van ons bbp aan Defensie, terwijl het NAVO-gemiddelde op 2 procent ligt."