Beke en De Gucht botsen over euthanasie: “Die interpretatie is absurd”

Links: Wouter Beke. Rechts: Jean-Jacques De Gucht.
EPA Links: Wouter Beke. Rechts: Jean-Jacques De Gucht.
In de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement is het tot een discussie gekomen tussen minister Wouter Beke (CD&V) en parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) over euthanasie. De liberaal noemde de interpretatie die CD&V geeft aan de euthanasiewet “absurd”.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Standaard meldde vorige week dat verschillende katholieke ziekenhuizen de uitvoering van euthanasie proberen af te remmen. Hun patiënten moeten eerst verplicht een palliatieve procedure doorlopen. Dat palliatieve zorgproces kan behoorlijk lang duren, waardoor het soms gebeurt dat een patiënt een natuurlijke dood sterft voor hij euthanasie kan krijgen. Volgens experts is het verplicht maken van een palliatief proces bij iemand die euthanasie vraagt onwettig.

“Much ado about nothing”

Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) haalde er vandaag het verslag bij van de bespreking van de federale wet uit 2002. "Daarin staat dat instellingen het recht hebben om binnen de muren de toepassing van euthanasie te verbieden", aldus Beke. "Ik denk dat de wet en de interpretatie ervan bijzonder duidelijk is. Als die wet moet gewijzigd worden, is het aan het parlement om daarover te oordelen. Maar dat is niet dit parlement."

Daarnaast noemde Beke het debat 'much ado about nothing'. "Er wordt hier de indruk gewekt dat katholieke ziekenhuizen zouden weigeren de wens van de patiënten uit te voeren. Toon mij dan deze gevallen, zeg mij wie dat zijn."

“Interpretatie klopt niet”

Parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) vond de uiteenzetting van de minister absurd. "De interpretatie dat katholieke ziekenhuizen zouden mogen weigeren om euthanasie toe te passen - een interpretatie die CD&V al meerdere keren naar voren heeft gehaald - is niet juist", zei hij. "Wat er in de realiteit gebeurt, is dat men palliatieve sedatie als alternatief gebruikt, maar daarbij is geen tweede arts aanwezig. Er is geen systeem om aan dat aan te geven."

De liberaal wees erop dat patiënten in de meeste gevallen ook niet kunnen kiezen naar welk ziekenhuis ze worden gevoerd. "Een arts kan weigeren euthanasie uit te voeren, een ziekenhuis niet. U zou er als minister over moeten waken dat een patiënt zijn recht kan uitoefenen”, klonk het.
40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Sinnesael

  @Fons Casteels: vindt u het normaal dat deze wet melding maakt dat religieuze instellingen mogen weigeren? Een wet op maat van een bepaalde religie. Dus geen "scheiding van kerk en Staat"?

 • Fons Casteels

  Wat relevant is, is wat in de wet staat. Eén: katholieke instellingen hebben het recht om een palliatief zorgtraject toe te passen. Twee: geen enkele dokter kan verplicht worden om euthanasie uit te voeren. Drie: geen enkele instelling kan verplicht worden om passief mee te werken aan euthanasie. Patiënten die daar niet mee akkoord zijn, moeten een ander ziekenhuis kiezen.

 • danny janssens

  daarvoor heb je ook een dokter om je daarbij te begeleiden. Hij moet ervoor zorgen dat je opgenomen wordt in een kliniek waar euthanasie wel mogelijk is al zou de patient of zijn familie wel vooraf moeten kunnen opzoeken waar dit mogelijk is en de wens van de zieke ingewilligd wordt. Dokters verplichten euthanasie te plegen kan je ook niet

 • Eric Loyens

  Wat en gezever als ik wil sterven beslis ik en ik alleen dit,niet de familie niet de arts als de arts het niet wil doen zijn er 2 mogelijkheden onder een trein springen of een doehet zelf paket maar ik sterf wanneer ik wil

 • Ronny Martin

  Als je nog de kans hebt kan je beter zelf uit het leven stappen, enige manier dat je zeker bent dat je lichaam geen politiek spel wordt.