Beke: “Contactonderzoek kampt met kinderziektes, maar niets wijst op systematisch probleem”

Wouter Beke verdedigde zich in de Commissie Welzijn van het Vlaams parlement.
BELGA Wouter Beke verdedigde zich in de Commissie Welzijn van het Vlaams parlement.
Het coronacontactonderzoek in Vlaanderen kampt nog met kinderziektes, maar volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is er "geen indicatie van een systematisch probleem". De komende weken staan trouwens enkele programma-updates gepland die de grootste mankementen zouden moeten wegwerken. Dat antwoordde hij op vragen in het Vlaams parlement.

Het is de taak van contactonderzoekers om Belgen met corona op te sporen, zodat de verdere verspreiding van het virus tegengegaan kan worden. Ze zijn nu al enkele maanden aan de slag. Toch staat het systeem nog niet helemaal op punt, gaven patiënten en sector al aan. "Af en toe glipt er iemand door de mazen van het net of wordt iemand net te veel gebeld", geeft ook Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid toe.

“Meer dan 200 telefoontjes per dag”

“Het klopt dat een aantal kinderziektes opgedoken zijn, maar van systematische problemen is er geen indicatie.  Noch bij het registreren, noch bij het contact opnemen met de risicogevallen”, antwoordde Beke op een vraag van Lise Vandecasteele (PVDA) in de Commissie Welzijn van het Vlaams parlement. "De contactonderzoekers deden vorige week gemiddeld meer dan 200 telefoontjes per dag, wat resulteerde in meer dan 1.000 op te sporen contacten", aldus Beke. Hij gaf wel toe dat “verdere verbeteringen noodzakelijk zijn".

Die zouden er de komende weken moeten komen. De federale overheid plant de komende weken enkele belangrijke updates, zei Beke. Het gaat dan onder meer om het technisch beheer van de databank en het IT-platform waar de contactonderzoekers mee werken. "Daarmee worden de kinderziektes weggewerkt, is ons beloofd”, klinkt het.

300 contactopspoorders
Op dit moment zijn er nog ongeveer 300 contactopspoorders actief in de Vlaamse callcenters. Dat aantal wordt nu verder afgebouwd naar circa 150, zolang het aantal dagelijkse besmettingen dat toelaat. Volgens Joris Moonens volstaat die bezetting voorlopig nog, ook met de stijging in het aantal patiënten van de afgelopen dagen. Bovendien kan de capaciteit snel weer worden opgeschaald als dat nodig is, benadrukt Moonens.

De contactonderzoekers verzamelden vorige week 1.187 hoog- en laagrisicocontacten. De gemiddelde patiënt geeft nu 4,5 contacten door. “Een positieve evolutie in vergelijking met de beginperiode van het contactonderzoek, maar het kan nog beter", besluit Moonens.

Intussen rezen hier en daar ook vragen over de testcapaciteit en of die voldoende groot is voor een mogelijke tweede grote golf van coronabesmettingen in het najaar. Beke zal daarover komende donderdag samenzitten met onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon, federaal minister Philippe De Backer en Sciensano. “We moeten dan kijken waar we nog extra inspanningen zullen moeten leveren”, klinkt het.

Lees ook: Contacttracing gaat er in België heel anders aan toe: “In Nederland duurt gesprek 2 uur, hier kwartier” (+)
42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefaan De Vos

  Wat gebeurt in de privacy-commissie met 3 NL-, 3 F-leden en een F-talige voorzitter. In verband met e-contacttracing mogen 2 NL-talige experts niet meestemmen in die commissie omdat ze voor uitvoering van de tracing zorgen. Dus stemgerechtigden: 1NL- en 3F-taligen. De zaak wordt beslist door de 3 stemgerechtigde Fr-talige juristen. Dus geen e-contact-tracing; wat Vlamingen willen. Op deze wijze halen in vele domeinen de Fr- het van de NL-taligen op federaal vlak. Hier treft Beke geen schuld.

 • Marc Baeyens

  Beke leidt zijn departement zoals hij de cD&v heeft geleid. Met mooie woorden maar zonder daadkracht en initiatief.

 • Philip Vertommen

  allez voor hem loopt het weer goed, we houden ons hart vast, we hebben gezien wat dit de vorige keren betekende. Misschien nog een task force bij oprichten. Wanneer gaat die man zijn ogen eens opendoen en verantwoordelijkheid nemen.

 • Kristof Vervloesem

  Beboet en verplicht test overtreders van de maatregelen incl quarantaine zonder loon en de contacttracers gaan werk hebben en nuttig worden.

 • Philippe Stevens

  Wat maakt het hem uit , ze zijn al van plan om hem gouverneur te maken aan meer dan 120000 € per jaar + een enorme reeks onkostenvergoedingen zoals 2000 € per maand om een woning te huren enzovoort , dit soort mensen lacht gewoon met de gewone man .