Beke blijft voorzichtig met kritiek op Spanje, maar waarschuwt N-VA

-
Photonews -
CD&V-voorzitter Wouter Beke roept op tot respect voor de onafhankelijkheid van het gerecht. Dat deed hij in het VRT-programma Terzake in een gesprek over de Catalaanse crisis en de beslissing die het Belgische gerecht moet vellen over het Europese aanhoudingsbevel tegen de afgezette minister-president Carles Puigdemont.

Beke kreeg in Terzake de suggestie voorgeschoteld dat coalitiepartner N-VA in het verleden al kritiek uitte op "activistische rechters". De CD&V-voorzitter verwees naar de verklaring van premier Charles Michel over de scheiding der machten eerder op de dag. "Ook de N-VA is deel van de Belgische regering en heeft zich dus achter deze woorden geschaard. Op het ogenblik dat men zou zeggen 'Het zijn activistische rechters' in de ene of de andere richting, dan associeert men zich niet meer met de premier en de Belgische regering."

Het Belgische gerecht moet zich binnenkort uitspreken over de uitvoering van het Europese aanhoudingsbevel dat het Spaanse gerecht tegen de in België verblijvende Puigdemont heeft uitgevaardigd. In Spanje zijn al ministers in voorwaardelijke hechtenis genomen. "Het is niet de Spaanse regering die mensen voorwaardelijk in de gevangenis heeft gezet. Het is een onafhankelijke Spaanse rechter die dat gedaan heeft. Ik kan me zelfs inbeelden dat de Spaanse regering dit absoluut geen goeie zaak vindt dat een Spaanse rechter dit doet", zo reageerde Beke op de stelling dat zijn partij onvoldoende kritisch zou zijn over de aanpak van Madrid, wegens haar Europese banden met de Spaanse regeringspartij Partido Popular.

Beke zou het "een erg feit" vinden indien mensen enkel op basis van hun mening of politieke overtuiging in de gevangenis worden gezet. "Godzijdank leven we in een Europese ruimte. Als een Spaanse rechtbank dat zou doen, dan hebben wij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens of het Europees Hof van Justitie die dat ongetwijfeld zou doorbreken."

Over Puigdemont zei hij het volgende: "Het lijkt een man te zijn die wel ambitie heeft, maar geen duidelijk plan."
66 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • JOHAN Goossens

  is hij de opvolger van "bertje den bleiter " geworden ? van iemand die achter het "democratische"cordon sanitaire staat kunt ge zo'n geze- ver wel verwachten trouwens zolang dat cordon bestaat kunnen de heren politiekers beter zwijgen over democratisch bestuur,want dat is hier niet

 • HUBERT VANHOVE

  Beke indertijd hebben de " goede" belgische partyen lang naar de juiste rechter gezocht om het vroegere VB te kunnen veroordelen waarom zou dit in Spanje ook niet kunnen gebeuren

 • Gustaaf Senrame

  Mr Beke, uw partij kiest en heeft al altijd gekozen voor de zekerheid dat ze zou kunnen in de regering zitten. En de rechters worden toch benoemd door de politiek?

 • Anna Vandenberg

  Beke en zijn partijgenoten is wat beloofd door Rajoy, Peter Van Rompuy zoon van nam zelf de verdediging op van de Franquisten. Belangen staan boven mensenrechten.

 • Jean Paul Peelos

  Respect voor de onafhankelijkheid van het gerecht zegt meester Beke. Maar dat gerecht is niet onafhankelijk. Het bewijs? Makkelijk. Moest er een daadwerkelijk scheiding der machten zijn dan zat heel de Wetstraat in de gevangenis. Trouwens als er een rechter moet benoemd worden dan wordt de kandidatuur onderworpen aan het oordeel van de partijvoorzitters. Maar dat weet iedereen, ook mijnheer Beke.