Beke blijft CD&V-voorzitter, Thyssen trekt Europese lijst

Wouter Beke.
BELGA Wouter Beke.
CD&V-voorzitter Wouter Beke blijft nog even leider van de Vlaamse christendemocraten. Bij de voorzittersverkiezingen kreeg hij - net als vorige keer trouwens zonder tegenstander - ook nu weer 98,7 procent van de stemmen achter zijn naam. Europarlementslid en oud-voorzitster Marianne Thyssen zal zoals verwacht de Europese lijst trekken.

"Met een score als deze komt er maar één vraag bij mij op: wie in deze zaal niet? Maar dat is mijn enige Stalinistische trekje, ik hoop dat jullie het mij vergeven", grapte Beke, die de fakkel in de zomer van 2010 overnam van Thyssen. Even voordien hadden de christendemocraten een stevige electorale opdoffer moeten slikken.

Bij de bekendmaking herinnerde Beke dan ook aan zijn eerste voornemen om het vertrouwen te doen terugkeren. Het afsluiten van de staatshervorming, het splitsen van BHV en vooral de uitslag van de lokale verkiezingen stemmen hem alvast hoopvol. "Al volgt de echte test natuurlijk op 25 mei."

 
Met een score als deze komt er maar één vraag bij mij op: wie in deze zaal niet?
Wouter Beke

Intussen staat ook formeel vast dat Marianne Thyssen volgend jaar de Europese CD&V-lijst zal trekken, zo bevestigde Vlaams minister-president en onbetwist "boegbeeld" Kris Peeters. De rest van de lijsten moet tegen begin volgend jaar ingevuld zijn. Bij CD&V gebeurt dat provinciaal, maar in nauw overleg met het hoofdkwartier en de intussen verkozen lijsttrekkers.

Bij de voorstelling lanceerde Peeters trouwens ook de eindejaarsactie van CD&V: de verkoop van oranje handschoenen ten voordele van een goed doel in elke provincie. De prijs ervan werd trouwens in extremis nog met één euro opgetrokken, om ook voor de de noodlijdende Filipijnse bevolking iets vrij te maken.

Marianne Thyssen.
BELGA Marianne Thyssen.