Bejaarde vrouw gewurgd om erfenis: ex-koppel schuldig aan moord

Freddy Eyletten en Myriam Werbrouck.
BELGA Freddy Eyletten en Myriam Werbrouck.
Myriam Werbrouck kreeg vannacht voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant de volle lading. Zij pleegde oudermoord en folterde haar eigen moeder Luciana Vandenbroeck. Bovendien heeft ze haar ex-echtgenoot Freddy Eyletten aangezet tot wurging. Eyletten is schuldig aan moord. Dat stelde de jury in het arrest over de schuldvraag.

Werbrouck (56) en Eyletten (51) stonden in Leuven terecht voor de dood van de 80-jarige Luciana Vandenbroeck, respectievelijk de moeder en schoonmoeder van de beschuldigden, in haar woning in Herent op 10 augustus 2012. Na een beraadslaging van acht uur sprak de jury zich vannacht even voor 1 uur uit over de schuldvraag. De twaalf gezworenen moesten liefst 23 vragen beantwoorden.

Overdosis medicatie
De onmiddellijke oorzaak van de dood van de bejaarde vrouw is wurging, in combinatie met intoxicatie door een overdosis medicatie. Werbrouck was aanwezig tijdens de wurging. Zij was het die de sfeer van agressie creëerde. Ze heeft haar moeder geslagen en haar ribben gebroken. Ze heeft haar van de buitenwereld geïsoleerd en haar als object behandeld. Met vijf slaappillen en alcohol verminderde ze het bewustzijn van de bejaarde vrouw. Op die manier maakte ze de weg vrij voor Eyletten die ze 12.500 euro beloofde voor zijn hulp.

De overdosis van het kalmeringsmiddel lorazepam hebben Werbrouck en Eyletten samen toegediend. Werbrouck bleef passief toen Eyletten de bejaarde vrouw wurgde. Doordat ze geen actie ondernam, gaf ze haar goedkeuring. Ze moet beseft hebben dat de dood onvermijdelijk was. Dat ze haar moeder nooit dood gewild heeft, zoals ze gisterennamiddag beweerde bij haar laatste woord, is niet waar, meent de jury. Dan had ze om 5 uur in de ochtend meteen de hulpdiensten moeten bellen.

Onmenselijke behandeling
Voor de beschuldiging van foltering verwees de jury naar de onmenselijke behandeling van Luciana Vandenbroeck. Werbrouck veroorzaakte opzettelijk het lichamelijk lijden en de pijn. Dat deed ze door te slaan en te stampen maar ook door haar moeder vast te binden. Ze heeft de bejaarde vrouw bewust verwaarloosd en ondervoed. En ze heeft haar ook geestelijk laten lijden.

Freddy Eyletten wurgde Luciana Vandenbroeck op 10 augustus 2012 om 5 uur 's ochtends. Hij hield haar gedurende vijf minuten in een wurggreep, waarbij hij ook haar halswervel brak. De voorbedachtheid blijkt uit de volgehouden agressie. De avond voor het overlijden greep hij de vrouw zo hard bij de keel dat ze er stuiptrekkingen aan overhield. Hij heeft de reflectiemogelijkheden niet gegrepen, onder meer toen hij 's nachts terugkeerde naar de woning in Herent.

Eyletten gaat vrijuit voor foltering. Hij is wel schuldig bevonden aan opzettelijke slagen en verwondingen met voorbedachtheid.

Doel was erfenis
Bij oudermoord wordt de dader automatisch onterfd. Werbrouck blijft dus met lege handen achter, terwijl het haar alleen te doen was om de erfenis door de verkoop van de woning aan de Mechelsesteenweg. Het huis waarin Luciana Vandenbroeck op een onmenselijke manier aan haar einde kwam, werd vorige maand verkocht voor 140.000 euro.

Het gewezen echtpaar luisterde gelaten naar het arrest. Over de strafmaat wordt maandag geoordeeld.