Bejaard koppel verhuurde bioscoopzaal voor cannabisplantage

THINKSTOCK
Voor de rechtbank van Tongeren heeft het openbaar ministerie een celstraf van twee jaar gevorderd voor een bejaard koppel uit Riemst dat onder andere een bioscoopzaal zou hebben verhuurd waar een cannabisplantage in onder werd gebracht. Het koppel staat terecht samen met twee mannen uit Genk en Zonhoven.

Het openbaar ministerie vraagt voor het bejaarde koppel een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 6.000 euro elk. Voor de twee mannen, die alle betrokkenheid ontkennen met de ontdekte plantage in de oude cinemazaal, wil het OM een gevangenisstraf van 48 en 30 maanden en boetes die oplopen tot 12.000 euro.

Financiële problemen
Om uit de financiële problemen te geraken die ontstonden door een faillissement, gezondheidsproblemen en een veroordeling voor een plantage, verhuurde het bejaarde koppel de oude bioscoopzaal achter hun woning als opslagplaats. In werkelijkheid werd er een plantage in ondergebracht, die tijdens een huiszoeking werd ontdekt.

De mannen uit Genk en Zonhoven zouden volgens het openbaar ministerie de plantage hebben onderhouden. Het openbaar ministerie baseert zich hiervoor vooral op een telefonieonderzoek en een in de buurt van de plantage gevonden sigarettenpeuk en tang waarop het DNA van één van de mannen werd aangetroffen. Zelf ontkennen de twee mannen alle betrokkenheid bij de plantage.

Ook een plantage op de zolder
Na de ontdekking van de plantage in de bioscoopzaal besefte de bejaarde verhuurder dat er veel geld te verdienen viel met een cannabisplantage. Hij besloot daarop op zijn zolder een nieuwe cannabisplantage op te zetten om zelf te exploiteren. Op 14 oktober 2012, amper een dag nadat de plantage werd opgezet, brandde de zolderverdieping van de woning echter volledig uit. Het vonnis volgt op 3 september.