Behoud van kernenergie op Vlaamse onderhandelingstafel

Een kerncentrale. Foto ter illustratie.
Photonews Een kerncentrale. Foto ter illustratie.
N-VA wil dat de Vlaamse regering bij de federale regering aandringt op het behoud van kernenergie. Een heikel punt, want Open Vld en CD&V blijven wel achter de kernuitstap staan. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Een heikel punt, want Open Vld en CD&V blijven wel achter de kernuitstap staan. Volgens Open Vld’er Egbert Lachaert gaat het echter over een intussen achterhaalde nota en staat de passage over het behoud van kernenergie niet meer in de laatste versie.

Kernenergie is een federale bevoegdheid, maar het thema duikt toch op in de Vlaamse regeringsonderhandelingen. N-VA heeft volgens de kranten een tekst op tafel gelegd waarin staat dat de Vlaamse regering er bij de federale overheid op zal aandringen kernenergie te behouden. 

Die federale overheid moet “bij de bevoorradingszekerheid de impact op de energiefactuur voor burgers en ondernemingen zo minimaal houden en tegelijk de impact op de CO2-uitstoot niet verhogen, onder andere met kernenergie”, luidt het. Over de tekst, die de kernuitstap dus terugschroeft, is er volgens de kranten nog geen akkoord.

Volgens Groen-Kamerlid Tinne Van der Straeten blijft de gelekte klimaat- en energienota ruim onder de lat. “Met deze nota doet Vlaanderen een beetje meer van hetzelfde terwijl we net een grote omslag nodig hebben. Ik mis de duidelijke ambitie van waar men met Vlaanderen naartoe wil. We moeten tegen 2050 naar een nuluitstoot en ik mis een overheid die zegt dat we dat gaan kunnen”, aldus Van der Straeten in De Ochtend.

De passage over kernenergie doet bij Van der Straeten de wenkbrauwen fronsen. Zij wijst erop dat kernenergie federale materie is en dat er maar twee partijen - Vlaams Belang en N-VA - zijn die de wet op de kernuitstap willen terugdraaien. “Geen enkele partij pleit voor het behoud van kernenergie”, klinkt het.

Volgens Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert staat de bewuste kernenergie-passage niet meer in de laatste tekst. “Ik heb me daarover bevraagd en de passage waarvan sprake staat niet meer in de tekst”, zo zei hij op De Ochtend. Lachaert betreurt dat “provisoire teksten” worden gelekt. “Ik zie ook niet in wat dit in een Vlaams regeerakkoord komt doen. Dit is federale materie.” 
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lea Hendrikx

  Beste Hugo Wils, ik denk veeleer dat u in een bubbel leeft. Opslagcapaciteit is er niet meer. Nooit gehoord van Chernobyl, Fukushima, Three Mile Island,... Lozen van besmet water in Grote Oceaan. Vijf miljard verlies per kerncentrale. Ontwaak toch eens uit uw droom.

 • Ronny Ooijen

  Gilbert Vermeersch, het is nochtans iemand die u graag bejubeld die in 2012 zei dat een combinatie van kernenergie en gascentrales ideaal was. U kent hem wel, Bart De Wever. Ik wist niet dat hij "nè groene" was. Bij de ontginning, verwerking en het transport van uranium komt overigens ook veel CO2 vrij.

 • HUGO Wils

  De partijen die tegen kernenergie zijn leven in een bubbel.

 • Dan Midden

  Wat houdt NVA tegen om dit als breekpunt te beschouwen. Ook VB was voorstander en dus zijn er een pak vlamingen voorstander van want vb en NVA halen vlot 45 procent samen. Indien cd&v en open vld tegen zijn moeten ze zich maar terugtrekken, of zelf een regering vormen met groen, $pa en pvda erbij.

 • Rene Van houdt

  De e-wagen word glans rijk gepromoot voor de toekomst, wie zijn toekomst, die van de rijken zo dat ze de startperiode van de auto anno 1905 terug gaan beleven, dat wil zeggen zij die het kunnen betalen een E-wagen aan te kopen; De gewone burger gaat terug met kar en paard en de elite tuft lekker over de snelwegen , geen files een plezier om zo te rijden. notaris/advocaat en de paus hebben de weg vrij de simpele burger betaald zij profiteren, terug naar 1900.!!!!!!! Mooi toch zo een voorstelling.