Ga naar de mobiele website
^ Top

Vlaamse begroting 2016 doet het (voorlopig) 300 miljoen euro beter dan voorzien

Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.
Het tekort op de Vlaamse begroting zal in 2016 mogelijk bijna 300 miljoen euro lager liggen dan verwacht. Volgens het laatste rapport van het ambtelijk monitoringcomité zou de Vlaamse balans afsluiten op een tekort van 164,7 miljoen euro. Minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein (Open Vld) is blij dat het saldo opnieuw in gunstige zin bijgesteld werd, maar herhaalt dat het resultaat nog kan evolueren.

Bij de begrotingsaanpassing ging de regering-Bourgeois nog uit van een tekort van 464,6 miljoen euro. In haar februarirapport spreken de begrotingsexperts van het monitoringcomité nu van een veel lager tekort, namelijk van 164,7 miljoen euro.

Het betere resultaat is onder meer toe te schrijven aan de meevallende ontvangsten uit de verkoop- en de schenkingsrechten. "Dit is te wijten aan een sterke woningmarkt en aan het grote succes van de verlaging van de schenkbelasting op onroerende goederen", reageert minister Tommelein.

De Open Vld-minister herinnert er wel aan dat de definitieve uitvoeringscijfers pas tegen de zomer bekend zullen zijn. "Het resultaat kan nog in beide richtingen evolueren. In de Vlaamse begroting zitten veel technische factoren vervat die het resultaat zowel in positieve als in negatieve zin kunnen beïnvloeden."

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) laat in elk geval weten, "erg tevreden" te zijn met het rapport. "Dit is goed nieuws", zo reageert hij. "Op een totale begroting van bijna 40 miljard euro is een tekort van 165 miljoen euro zo goed als een evenwicht, een jaar vroeger dan gepland. Dit bewijst dat we goed begroot hebben en de uitgaven onder controle hielden."
13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  Een tekort van 167 milj. Is een succes voor deze regering.hahahaha

 • senne205 .

  Belgie haalt het niet dankzij onze politiekers. Heb in mijn hele carriere nog niet echt problemen zien opgelost worden door hun enkel creeeren kunne ze goed.

 • Lilianne Van Neylen

  Wanneer zal de rekenfout ontdekt worden? Wel, zodra ze weer eens geld nodig hebben van het volk! Dan wordt die toverstok weer bovengehaald!

 • Tomy Janssens

  Met als resultaat dat ze 600 meer gaan opdoen, logisch niet?

 • Nezy Mets

  Dat ze nu maar bij hun eigen geld halen als ze te kort hebben met lonen tot 300000€ per jaar moet dat geen probleem zijn bende oplichters !!!

Meld een bug