Ga naar de mobiele website
^ Top

Van Overtveldt: "Federale ontvangsten haalden doelstellingen in 2016"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
BELGA Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
De ontvangsten voor 2016 zijn zo goed als even hoog uitgevallen dan in de doelstellingen was vooropgesteld. Dat meldt het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vandaag. "In de ontvangsten voor 2016 tekenen zich een aantal categorieën af waar de geraamde opbrengst niet werd gehaald. Die tegenvallers werden evenwel gecompenseerd door meevallers", luidt het.

In 2016 streek de schatkist ruim 109,4 miljard euro aan inkomsten op. Dat is 20,4 miljoen meer dan geraamd. Hoewel er bijvoorbeeld minder inkomsten binnenkwamen uit btw, roerende voorheffing en fiscale regularisatie, werd het totale plaatje echter in balans gebracht door meevallers zoals de extra inkomsten uit de bedrijfsvoorheffing.

Goede basis voor 2017
"De slogans en onjuistheden die de wereld ingestuurd werden over de ontvangsten kunnen nu dan ook definitief opgeborgen worden. In combinatie met de meest recente groeicijfers vormt het resultaat van 2016 bovendien een goede startbasis voor 2017", reageert minister Van Overtveldt. "In de loop van de volgende weken zullen de cijfers voor zowel de ontvangsten als de uitgaven verder gefinaliseerd worden in aanloop naar het rapport van het Monitoringcomité. Het spreekt voor zich dat er dit jaar en de volgende jaren nog belangrijke inspanningen geleverd moeten worden om op koers te blijven."

De cijfers zullen nu ook aan de Europese Commissie worden bezorgd, zodat ze verwerkt kunnen worden in toekomstige rapportering. "In het jongste rapport van de Europese Commissie zaten deze cijfers immers nog niet vervat."
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jan van calenberg

  Wanneer gaan de leugens en halve waarheden stoppen? In mei en november 2016 werden de cijfers naar beneden aangepast om ze te laten kloppen. De regeringsmaatregelen werken niet en brengen niets op.

 • jan van calenberg

  Wanneer gaan de leugens en halve waarheden stoppen? In mei en november werden de cijfers naar beneden b

 • Anonymous

  Zie je nu wel dat alles goed gaat? Enneu.., wat mogen we niet weten? Nog niet, maar dat komt nog wel. Waar zullen de werkende burgers moeten bijpassen?

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Oei zijn machientje werkt ??? eerst klopte het niet nu wel wie geloofd deze regering eigenlijk nog geef ons de vrijheid om te gaan stemmen en we gaan is zien hoeveel er gaan maar nee ons steeds maar verplichten dat is alles wat deze regering doet je moet dit en je moet dat maar zelf vullen ze enkel hun eigen zakken

 • Geert Heylen

  Yep,maar onze schuld blijft maar aandikken!! (In euro's a.u.b. niet in % van bbp)

Meld een bug