Ga naar de mobiele website
^ Top

Professor over zomerakkoord: "Lonen zullen stijgen, maar hoge schuld zal groot probleem worden"

Professor Herman Matthijs (Archiefbeeld).
photo_news Professor Herman Matthijs (Archiefbeeld).
Het zomerakkoord van de federale regering is een "vrij traditioneel akkoord naar Belgische normen". Dat zegt professor openbare financiën Herman Matthijs (VUB en UGent). "Kon het beter? Ja. Kon het slechter? Ja. Met meerdere partijen in de regering is het in België altijd moeilijk om structurele maatregelen te nemen."

De verlaging van de vennootschapsbelasting zal volgens Matthijs belangrijke gevolgen hebben voor de kmo's. Voor de grote bedrijven zal een verlaging naar 25 procent volgens de professor niet volstaan. "Dit is internationaal gezien nog erg hoog en hier zal nog iets moeten gebeuren."

Dat de regering pensioensparen verder aanmoedigt, vindt Matthijs een "zeer goede maatregel". "Dit had eerder moeten gebeuren en had forser gemogen."

Of de effectentaks veel zal opbrengen betwijfelt Matthijs dan weer. "Ik verwacht het niet, kijk naar Frankrijk. Maar dit heeft wel de poort opengezet voor eventuele hogere dergelijke taksen door volgende regeringen."

Het lagere plafond van de huidige spaarkorf (de 1.880 euro rente op een spaarboekje die vrijgesteld was van belastingen daalt naar 940 euro) zal volgens de professor pas voelbaar worden wanneer de rente weer gaat stijgen.

De maatregelen van de regering zullen volgens Matthijs wel tot gevolg hebben dat de nettolonen in 2018 en 2019 zullen stijgen. "En dat zal de regering dan goed uitkomen met het oog op de verkiezingen."

Dat er a rato van 6.000 euro per jaar belastingvrij gewerkt zal kunnen worden, is volgens Matthijs revolutionair. "Ik denk dat hier veel gebruik van zal worden gemaakt, maar ik vrees ook misbruik."

photo_news

Hoge schuld

Het grote probleem van de regering blijft evenwel de hoge schuld. "Een stijgende rente zal hiervan een gigantisch probleem maken. De regering heeft hier te weinig gedaan, ze heeft geen gebruik gemaakt van de verkoop van staatsactiva om de schuld af te bouwen, al gaat Michel er met een verkoop van Belfius wel in slagen om de schuld onder de symbolische kaap van de 100 procent van het bbp te krijgen", aldus de professor.

Matthijs waarschuwt wel voor de regeling voor de 800.000 Arco-coöperanten waar de regering toe wil komen met de gedeeltelijke privatisering van Belfius. "Volgens mij zal Europa dat niet toelaten. Die bank is gered geweest met staatssteun, de opbrengst moet terugvloeien naar de staat en gebruikt worden voor de schuldafbouw."
13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kuntakinte Sergoris

  Dit zijn overbetaalde ambtenaren politieagenten laat staan in grootsteden daar heb ik het niet over , maar bij ons op den buiten laat me niet lachen zeg , dan nog gezwegen over hun royaal premiestelsel en dan heeft de bolle geld tekort wel daar kan ik goed inkomen !

 • J p Schoofs

  Waarom moet ik opdraaien voor "kapitalisten" die in tijden van lage renten hun geld gingen plaatsen (misleid of niet) om de buren de loef af te steken. Mocht dit gebeuren moet men maar alle aandeelhouders die misleid geweest zijn vergoeden en dan is het hek van de dam

 • Sommeil

  De flikken verdienen het om een goed loon te hebben. Mijn respect, en ik ben geen flik.

 • venus delta

  Meer loon is logisch als alles elke dag een euro duurder wordt lol

 • Stc Stc

  De doppers en bediende zullen wel weer meer loon krijgen en de gewone werkman krijgt niks gelijk altijd.

Meld een bug