Ga naar de mobiele website
^ Top

Onze analyse over het begrotingsakkoord: Charles Michel triomfeert

Onze journalist Dieter Dujardin analyseert het begrotingsakkoord.
Bart Leye Onze journalist Dieter Dujardin analyseert het begrotingsakkoord.
Net in de week dat zijn MR na 13 jaar oppositie weer de macht grijpt in Wallonië, presteert Charles Michel een huzarenstukje dat tot voor kort eerder een sisyfusarbeid leek: een akkoord over een imposant pakket hervormingen waar élke partij van zijn regering mee kan uitpakken. Alleen op begroting en fiscale eenvoud blijft centrumrechts onder de maat.

Herinner u de begrotingsakkoorden van 2015 en 2016: telkens moest één of meerdere regeringspartners beteuterd afdruipen. Bij de deal over taxshift haalde Kris Peeters (CD&V) bakzeil met de roep om een vermogenswinstbelasting. En in oktober van vorig jaar moest Johan Van Overtveldt (N-VA) toezien hoe zijn hervorming van de vennootschapsbelasting op de lange baan werd geschoven.

Deze keer kan elke partij dit brede zomerakkoord zonder problemen verkopen. N-VA mag uitpakken met de verlaging van de vennootschapsbelasting - al komt die veel minder fel binnen dan in de eerste plannen - en wordt ook op haar wenken bediend met de terugkeer van de proefperiode en een hogere vrijstelling op pensioensparen. CD&V heeft zijn langverwachte rijkentaks en deal voor de Arco-coöperanten eindelijk binnen, net als een hele lijst sociale maatregelen voor alleenstaande gepensioneerden, mantelzorgers en kleine zelfstandigen. Open Vld kan pronken met de uitbreiding van de flexi-jobs, een nieuwe stimulans voor investeringen in de economie en nachtarbeid in de e-commerce. En voor de MR kan het helemaal niet meer stuk. Op twee jaar voor de verkiezingen, is de positie van de partij redelijk onbetwist in Franstalig België. De PS hangt in de touwen, de Waalse regering krijgt een liberaal elan en premier Michel staat sterker dan ooit.

Wie had dat kunnen voorspellen toen hij in 2014 de wanhoopspoging ondernam om als enige Franstalige partner een regering te gaan leiden met de N-VA, die tot dan vooral werd gehaat in Franstalig België? Het geeft blijk van een grote dosis tactisch vernuft, en dat zit ook in de manier waarop hij de voorbije weken al zijn coalitiepartners met heel veel 'eten en drinken' verleidde tot een grote zomerdeal. Er lag zoveel lekkers op tafel dat mislukken gewoonweg geen optie meer was. 

Premier Michel staat sterker dan ooit. Wie had dat kunnen voorspellen toen hij in 2014 de wanhoopspoging ondernam om als enige Franstalige partner een regering te gaan leiden met de N-VA, die tot dan vooral werd gehaat in Franstalig België?

Onder de maat

Dat alles heeft wel een prijs. Figuurlijk, maar vooral letterlijk. Op vlak van begroting zal centrumrechts deze legislatuur onder de maat blijven. Ondanks een aantrekkende economie en ondanks historisch lage rentes, knoopt Michel niet aan met een begrotingsevenwicht. Voor een deel valt dit ondermaatse presteren toe te schrijven aan de lastenverlagingen in de taxshift, de asielcrisis en de terreur. Maar het is toch vooral het gevolg van de manier waarop de vrede in deze regering altijd weer moet worden afgekocht. 

Ook nu weer kunnen vraagtekens geplaatst worden bij het succes van een aantal maatregelen. Dat de taks op de effectenrekeningen - die rijke beleggers ongetwijfeld naar andere bankproducten of buitenlandse oorden zal leiden - een van de belangrijkste begrotingsmaatregelen is, is veelzeggend. Over een jaar mag minister Van Overtveldt (N-VA) vast weer uitleggen waarom zijn inkomsten tegenvallen.
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kirra Vanlingen

  De Werkende mens verliest zowiezo nog nooit zo slecht bestuur wa ga da geven me verkiezingen

 • Misses Bucket

  Nva/vld geeft steeds meer snoepjes aan de ondernemers, de renteniers, de superrijken. Nva/vld neemt steeds meer af van de werkenden, de zieken, de werklozen, de gepensioneerden. Wij betalen de snoepjes van de rijken..maar door de eeuwen heen is er dus niks veranderd. Mercikes de wevertjes, de crootjes, micheletjes van deze wereld

 • Kevin van Goethem

  Wanneer gaat men criminaliteit eens aanpakken? Fietsendieven, winkeldiefstal, inbraken, vandalisme, drugs,... Investeer daar en probeer er geld uit te halen.

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  En binnen enkele maanden oei onze rekening klopt niet nog meer besparen nog meer belastingen ik blijf in het buitenland mijn boodschappen doen België is te duur proficiat met jullie akkoord graaiers nog meer schulden en dikkere beurs voor de regering

 • John Beton

  Steven Db; na het afbouwen van de controles van vennootschappen verlagen ze nog eens het tarief. Op welke planeet leef jij als je je standpunt duidelijk maakt?

Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug