Ga naar de mobiele website
^ Top

Michel: "Te allen prijze begroting in evenwicht in 2018 nastreven, zou idioot zijn"

"Europa eist geen evenwicht in 2018"

Premier Charles Michel verdedigt de beslissing van zijn regering om het nagestreefde begrotingsevenwicht uit te stellen tot 2019. "Te allen prijze een evenwicht in 2018 zoeken, zou idioot en contraproductief zijn", zei hij na een ontmoeting met Europees commissaris Marianne Thyssen.

De topministers van de federale regering beslisten woensdag om de begroting niet langer in 2018, maar in 2019 structureel in evenwicht te brengen. De beslissing kwam vandaag ter sprake tijdens het gesprek dat premier Michel en vicepremier Kris Peeters met commissaris Thyssen hadden, in het kader van de beleidsaanbevelingen die de Commissie voor België en de andere lidstaten voorbereidt.

"Het zou idioot zijn om te allen prijze een evenwicht in 2018 na te streven, en bovendien contraproductief", zei Michel achteraf. Hij benadrukte dat zijn regering bijkomende structurele hervormingen wil doorvoeren, iets waarvoor hij zelf "1.000 procent gemotiveerd" is. "We moeten parallel de economische groei, de jobcreatie en investeringen stimuleren, én een geloofwaardige saneringsstrategie aanhouden." Ook gisteren klonk de uitleg in regeringskringen al dat de sanering de economie niet mag verstikken.

Marianne Thyssen legde uit dat de Europese Commissie een jaarlijkse verbetering van het begrotingssaldo vraagt, maar nooit geëist heeft dat de regering in 2018 (of 2019) een evenwicht zou bereiken. "België moet zelf met een mix van maatregelen komen om op het juiste moment de doelstelling van een structureel evenwicht op middellange termijn te bereiken."

Michel ging ook kort in op de verklaring van N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn CD&V-collega Wouter Beke om het onderlinge "gekissebis" te stoppen. "Ik ben optimistisch dat ook in de tweede helft van de legislatuur de wil zal bestaan om verder te hervormen", blikte de premier vooruit. "Ik ben ervan overtuigd dat iedereen van goede wil is en zich bewust is van wat telt. Met deze ploeg hebben we getoond dat we structurele beslissingen kunnen nemen, ik wil bewijzen dat ook 2017 en 2018 nuttige jaren zullen zijn."

Meer over14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Deslimstehier

  Premier gangster komt wel met iets nieuw voor ons . belastingen he

 • walter benoit

  Michel misschien al de andere nutteloze regeringen stopzetten.Veel geld gespaard.Maar ja die postjes.Kan minister Development de stekker niet uittrekken hij doet dat toch graag Benoit Walter

 • hvg .

  Verkiezingen komen eraan ze.....even het de plebs sussen.....

 • Geoffrey Noya

  Hoe zit het eigenlijk met de besparingen op het staatsapparaat? En met de modernisering van de ambtenarij? En komt er nog iets van die politieke 'vernieuwing'? Als het over hunzelf gaat, kan het allemaal niet traag genoeg gaan. Het tekort komt uiteindelijk toch ten laste van het plebs dus waarom zouden ze zich haasten?

 • w vg

  Dat zeggen de socialisten al drie jaar .... pff wat een bende platzakken ... graaiers !

Meld een bug