Mag u binnenkort mee beslissen over de besteding van de Vlaamse begroting?

Bart Tommelein, Vlaams minister van Financiën (Open Vld).
BELGA Bart Tommelein, Vlaams minister van Financiën (Open Vld).
De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld dringen aan op een burgerbegroting op Vlaams niveau. Dat bericht De Standaard maandag. Burgers mogen daarbij mee beslissen over de besteding van het Vlaamse budget.

Burgerbegrotingen bestaan al op kleine schaal, onder meer in Gent, in het district Antwerpen of de stad Kortrijk. Als het van de meerderheid in het Vlaams Parlement afhangt, komt er iets vergelijkbaars op Vlaams niveau. Parlementsleden van de drie Vlaamse meerderheidspartijen vragen in een ontwerpresolutie aan de Vlaamse regering om tegen de zomer van volgend jaar werk te maken van een burgerbegroting.

Het zal niet zo zijn dat burgers zomaar een deel van het Vlaamse budget kunnen besteden. De beslissingsmacht blijft bij het Vlaams Parlement. Elke minister zal binnen zijn beleidsdomein een deel van zijn begroting kunnen openstellen voor de inbreng van burgers. Over hoeveel geld burgers zelf mogen beschikken en welk soort projecten in aanmerking komen, moet later nog worden beslist.
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Simons

  Mogen we ook mee beslissen over het loon van deze zakkenvullers ?

 • Sobek Wessels

  De enige echte Democratie is elke wet of uitvoeringsbeslissing te laten stemmen door het volk en de Politici moeten dit dan uitwerken en uitvoeren ! Nu beslissen Politici de wetten terwijl Al die Politici omgekocht worden door de gene met het meeste Geld ! Democratie bestaat dus niet ! We leven in een kapitalistische dictatuur ! Wij hebben niks te zeggen dat zie je toch elke dag met al die pest Taksen en belastingen voor de kleine man , de Rijken ontspringen de dans zie Panama papers ezv !!

 • jan van dessel

  Diegenen die democratisch verkozen zijn, moeten de beslissingen nemen. Burgerparticipatie heeft geen enkele meerwaarde en leidt enkel tot discussie en uitstel. Beste voorbeeld is het onopgeloste probleem van de Antwerpse ring waar na zoveel jaren en steeds nieuwe voorstellen van allerlei actiegroepen het verkeer stilstaat.

 • Noella Vancompernolle

  "Over hoeveel geld burgers zelf mogen beschikken." Als dat geen perspectieven opent!

 • Arthur Houben

  Ja, dan kunnen ze de indruk geven dat we in een democratie leven om te sussen terwijl ze de verantwoordelijkheid voor hun verspilzucht op het volk kunnen steken want ze doen toch hun goesting tégen het welzijn vh volk.Dieven en hypocrieten zijn het.