Beginnende automobilisten krijgen 'Drive Safe Kit' om hen te wijzen op gevaren van alcohol

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (L) was van de partij.
Karolien Coenen Ook Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (L) was van de partij.
Responsible Young Drivers Vlaanderen en het rijvaardigheidscentrum ProMove hebben vandaag de 'Drive Safe Kit' gelanceerd. Die moet beginnende automobilisten bewustmaken om verantwoord te rijden zonder alcohol. Drankenproducent Diageo steunt de actie in het kader van Join The Pact, een sensibiliseringsproject tegen alcohol in het verkeer. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) overhandigde de allereerste kits tijdens het terugkommoment voor nieuwe bestuurders in Zolder.

De ‘Drive Safe Kit’ zal in maart op alle ProMove-terugkommomenten in Zolder, Roeselare en Brugge overhandigd worden. Het gaat om een pakket met verkeersveilige gadgets voor in de auto. De gadgets moeten de nieuwe bestuurder erop wijzen dat alcohol geen plaats heeft in het verkeer. De kit bestaat onder meer uit een eenmalige alcoholtester, een botsograaf (een plastic tekensjabloon om bij een ongeval snel en eenvoudig een goede situatieschets te kunnen maken; nvdr), een parkeerschijf en een luchtverfrisser met verkeersveilige boodschap.

Karolien Coenen

"Voor bestuurders is het halen van een rijbewijs geen eindpunt, maar een beginpunt. Het is een start om levenslang te blijven investeren in bewust verkeersgedrag. Ook de Vlaamse regering blijft verkeersveiligheid als een topprioriteit beschouwen", aldus Peeters. "Er zijn vandaag helaas nog te veel verkeersslachtoffers. In mijn beleidsvisie is er de Vision Zero-doelstelling: we streven naar een slachtoffervrij vervoerssysteem."

Uit ongevallencijfers blijkt dat de beginnende automobilist het grootste risico loopt om betrokken te raken bij een verkeersongeval. Nieuwe bestuurders overschatten immers de eigen rijvaardigheden en onderschatten de risico's in het verkeer. Om die reden heeft de vorige Vlaamse regering begin 2019 het terugkommoment bij een erkend rijvaardigheidscentrum verplicht. Beginnende bestuurders worden daarbij gesensibiliseerd om een verantwoorde houding in het verkeer aan te nemen. Er wordt ook op de gevaren van alcohol in het verkeer gewezen.

BELGAONTHESPOT

"Jonge, beginnende bestuurders blijven jammer genoeg oververtegenwoordigd in de ongevallencijfers. Onervarenheid, onwetendheid en het feit dat jongeren meer onderhevig zijn aan groepsdruk spelen hierbij een cruciale rol", aldus Timothy Ameye als hoofdcoördinator van de Responsible Young Drivers Vlaanderen. "Rijden onder invloed van alcohol is een van de voornaamste oorzaken van verkeersongevallen in ons land. Intoxicatie door alcohol zorgt namelijk voor een vals gevoel van zelfvertrouwen en avontuurlijker rijgedrag. Daarnaast verminderen het reactievermogen, de waakzaamheid en het inschattingsvermogen van een bestuurder onder invloed."

Met Join The Pact wil Diageo mee mensen aanmoedigen om nooit te drinken wanneer ze nog moeten rijden. Vandaag maakten al meer dan 20 miljoen mensen de belofte om niet te rijden en te drinken. Het doel is om 50 miljoen handtekeningen te verzamelen tegen 2025. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anna Pauels

  er zou standaard een alcoholslot in elke wagen moeten zijn : één pintje, wagen rijdt niet. Simpel.

 • Yves Van Rossem

  Ik noem dit een uiters belachelijke bedoening die verder geen enkel nut heeft (buiten nog wat extra geld uit de burger zijn zakken te kloppen).. Of denk men nu werkelijk dat dit "terugkommoment" de mirakeloplossing is om alle ongevallen te voorkomen? Ik kan u nu al zeggen dat dit NUL KOMMA NUL resultaat heeft op het verdere rijgedrag van de nieuwe bestuurder en daarvoor heb ik niet één af andere studie nodig ...

 • Koen Dhoore

  Alcohol is één van de oorzaken dat jongeren hoog scoren in ongevallen , meeste oorzaak is te weinig ervaring en snelheid. Een slip cursus helpt veel zodat je weet hoe te reageren als auto uitbreekt of in nood situaties.

 • pietertje Kamp

  Pamperitis. Overtreding, auto gewoon een dag, week of maand aan de ketting.

 • Peter Janssen

  Intussen weet iedereen dat rijden en alcohol niet samengaan..ze zouden beter beginnende automobilisten hoffelijkheid en degelijke kennis van de verkeerscode bijbrengen, zelfs de richtingaanwijzer correct gebruiken kennen ze NIET!Ongevallen door alcohol zinken in het niet bij ongevallen door het aan hun laars lappen van de wet en verkeersregels..een jungle is het verkeer geworden door de mentaliteit van respectloos, agressief wangedrag!