Beels: "Te veel gesproken naar portemonnee, te weinig naar het hart”

Volgens Antwerps sp.a-schepen Jinnih Beels heeft haar partij bij de verkiezingen "te veel gesproken naar de portemonnee van de mensen en te weinig naar het hart van de mensen". Dat heeft ze gezegd in De Zevende Dag. De focus op zekerheid en koopkracht was volgens haar wel goed, maar sp.a had ook een duidelijker verhaal moeten brengen rond "veiligheid en migratie". Een veel harder migratiestandpunt, zoals de Deense sociaaldemocraten hanteren, is volgens Beels dan weer niet de oplossing voor de Vlaamse socialisten.

Sp.a likt haar wonden na 26 mei. De partij haalde met moeite 10 procent en verloor vier zetels in de Kamer en vijf in het Vlaams Parlement. 

Volgens Antwerps sp.a-schepen Jinnih Beels moet haar partij "lessen trekken" uit die nederlaag. Dat haar partij de focus op zekerheid en koopkracht legde, was volgens haar niet verkeerd. Maar ze treedt gewezen sp.a-kopstuk Frank Vandenbroucke wel bij in zijn analyse dat de focus op koopkracht misschien te eenzijdig was. "We hebben inderdaad te veel gesproken naar de portemonnee van de mensen en te weinig naar het hart van de mensen", zegt Beels. 

Volgens Beels heeft sp.a een onvoldoende duidelijk verhaal gebracht op het vlak van veiligheid en migratie. "We hebben nagelaten om daar antwoorden op te bieden", aldus Beels. Moet sp.a dan een voorbeeld nemen aan de hardere en rechtsere lijn van de Deense sociaaldemocraten op het vlak van migratie? "Absoluut niet. Zij hebben op het vlak van migratie een heel zwartwitte kijk op de samenleving", zegt Beels. 

De Vlaamse socialisten moeten echter wel een duidelijk rechten- en plichtenverhaal brengen. Nu is het volgens Beels te vaak onduidelijk waar sp.a voor staat. "We moeten naar buiten toe een front vormen. Mensen vragen duidelijkheid en we mogen niet overkomen als een Mexicaans leger", meent de Antwerpse politica. 

Kunnen de gesprekken die N-VA-voorzitter en Vlaams 'formateur' Bart De Wever op Vlaams niveau heeft met Vlaams Belang een impact hebben op de coalitie in Antwerpen? Beels denkt van niet. "Antwerpen is Antwerpen", klinkt het en de Vlaamse regeringsvorming mag volgens haar geen invloed hebben op de bestuursafspraken in de Antwerpse coalite. Beels herhaalde wel dat ze aanspraak wil maken op de burgemeesterssjerp indien Bart De Wever opstapt als Antwerps burgemeester om Vlaams minister-president te worden.
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Als het een sociaaldemocratische partij was die streefde naar meer sociale rechtvaardigheid en de democratie verdedigde dan kregen ze mijn stem. Maar het eerste deel, dat sociale, is al te vaak het creëren en versterken van het mattheuseffect waardoor de rijken toch weer rijker worden en armen armer. En wat de democratie betreft is het een partij die deel uitmaakt van de particratie. Met de opvatting dat de burger eerder gemodelleerd moet worden dan dat hij inspraak krijgt.

 • Marc Baeyens

  Praat voor de vaak. Beels had dat vóór de verkiezingen op de sp.a-tafel moeten leggen. Maar daar was wat meer moed en eerlijkheid voor nodig. Nu probeert ze haar handen in onschuld te wassen.

 • Dan Midden

  is het niet eerder dat het vertrouwen van de burger compleet weg is als het gaat om $pa, cd&v, open vld en de klassieke media met op kop de vrt. Eens de geloofwaardigheid weg is, kan je vertellen wat je wilt, de burger luister toch terecht niet meer. Tevens legt niemand de link met marrakech terwijl het net de marrakech partijen zijn die zwaar verlies leden met uitzondering van groen die licht stijgt tgv recuperatie van $pa kiezers

 • peter knaap

  kijken toch graag naar het buitenland die politiekers. Maar alleen voor dingen die hun goed uitkomen. Wat belastingen betreft nemen ze niks over van de andere landen. Kan hier niet hoog genoeg zijn . We staan bij de koplopers. Nog heeft het land grote schulden.

 • Frank De Rycke

  Er is terug een andere partij in de maak ...net zoals bij de Denen , dat wil ze !