Beelden tonen oplichters op snelweg

Voor het eerst zijn beelden opgedoken van oplichters die automobilisten proberen geld af te troggelen op de snelweg. Twee weken geleden waarschuwde de federale politie daar al voor.

Deze rondtrekkende oplichters houden u tegen langs de snelweg en zeggen dat ze geld nodig hebben om tot in Engeland te geraken. Eéns daar storten ze alles terug, zeggen ze. Maar dat doen ze natuurlijk niet. De bende gebruikt vaak dezelfde tactiek om aan geld te geraken.

Nietsvermoedende slachtoffers worden op een tankeiland langs de autosnelweg in het Engels aangesproken door een man, die vertelt dat zijn portefeuille en gsm gestolen zijn. Hij toont daarbij ook zijn wagen, meestal met een kind op de achterbank, die iets verder staat geparkeerd. De man vraagt de slachtoffers om geld, zodat hij toch nog in het Verenigd Koninkrijk kan geraken. Als het slachtoffer daarop ingaat, probeert de man een nog hoger bedrag los te krijgen. Hij stelt dan onder meer voor om samen naar een geldautomaat te rijden. 

Geld teruggestort

Om geloofwaardig over te komen overhandigen de daders een visitekaartje van een firma en beloven ze het geld terug te storten wanneer ze in het Verenigd Koninkrijk zijn aangekomen. De gegevens op het kaartje zijn vals, maar op die manier winnen ze enkele dagen de tijd vooraleer het slachtoffer zich realiseert dat hij zijn of haar geld niet meer zal terug zien.

Volgens de politie gaat het om een rondtrekkende bende, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk of Ierland. De mannen zouden erg opdringerig zijn en zich verbaal assertief opstellen. Ze worden ook steeds agressiever om hun doel te bereiken, klinkt het. De politie raadt mensen aan om zeker niet in te gaan op het verzoek van de daders. Wie wordt aangesproken, neemt best zo snel mogelijk contact op met de politie. Het is ook nuttig om de nummerplaat van het voertuig, samen met het merk, type en kleur aan de agenten door te geven.

vmma6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mc Nuff

  Heb ik verscheidene keren meegemaakt in Slovakije.

 • Murat Kaplan

  Ze hebben nu toch de nummerplaat ?pak ze toch op man aub ik ben ook is gekloot geweest door 4mannen door ierland maar niks meer gehoord van opgepakt!deze mannen zijn in belgie op hun gemak anders duurt het niet zo lang dat die nog door doen?

 • S VdE

  Foto nemen van die man en zijn auto. Wedden dat die direct vertrekt.

 • Becky

  Waar is ne mens nog veilig?!

 • José Gonzales

  Nu pakken en streng straffen asap!