Beelden bewijzen: buurt rond Brussels Noordstation nog altijd smerig

RV
“Maak het Brusselse Noordstation weer proper, anders zullen de bussen van De Lijn er niet meer stoppen.” U herinnert zich ongetwijfeld nog dit opvallende dreigement van 2,5 maanden geleden. Deze beelden, die vorige zondag genomen werden, bewijzen dat de situatie er sindsdien amper verbeterd is.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In november besliste De Lijn om de vertrekhalte aan de ondergrondse terminal in Brussel-Noord een tijd niet meer te gebruiken. De vervoersmaatschappij noemde de situatie er onveilig voor haar chauffeurs en reizigers. De Lijn verplaatste de vertrekhalte naar het Rogierplein zo’n 500 meter verderop.

Veel inkt gevloeid
Over die beslissing is toen veel inkt gevloeid. Verschillende niveaus en verantwoordelijken wezen elkaar met de vinger. Na zo’n twee weken bereikten de betrokken partijen (onder meer de Vlaamse en Brusselse overheid, de lokale overheden, de politiediensten en de vervoersmaatschappijen; nvdr) toch een akkoord. Het station zou snel netter en veiliger worden.

Eerder deze maand dreigde Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) opnieuw met een vertrek van De Lijn omdat de netheid in het station nog steeds te wensen zou overlaten. De Lijn zelf klonk wat voorzichtiger. Volgens de vervoersmaatschappij worden de gemaakte afspraken nagekomen en zijn er geen plannen om het station opnieuw te verlaten.

“Stappen vooruit”
In de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement bevestigde Weyts vandaag dat er “stappen vooruit” gezet zijn op het vlak van veiligheid en hygiëne. “Maar het is nog niet genoeg. We zullen de vinger aan de pols moeten houden.”

Langs Vlaamse kant wordt ook al langer aangedrongen op de komst van een bouwvergunning voor een nieuwe busterminal aan Brussel-Noord. Brussels minister Smet liet vorige week nog verstaan dat die stedenbouwkundige vergunning in de loop van februari zal afgeleverd worden. 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • piet devlieger

  Als je de oorzaak niet wegneemt dan zal het zo blijven.

 • michel vandenhove

  dat de jongeren daar eens een mars houden tegen vervuiling

 • Frank De Rycke

  De teloorgang van een eens zo mooi landje waar het leuk was te vertoeven !!

 • Jean West

  Het is gemakkelijk op de politiek de schuld afschuiven. Het zijn personen die dit doen.

 • Peter Janssen

  veiligheid en hygiëne, weyts? Kun je dat wel verwachten van illegalen die uit de brousse komen en nog nooit een wc-pot hebben gezien?