Bedrijfsleider met Ferrari heeft glaasje te veel op: "Politie lokte me in de val"

Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.
Laat er geen misverstand over bestaan: wie voor de politierechter verschijnt, heeft vermoedelijk iets mispeuterd. Meestal eigen schuld dikke bult, maar soms ook een ongelukkige samenloop van omstandigheden, gewoon brute pech of wordt de onschuld bewezen. Niet zelden proberen overtreders hun misstap te vergoelijken met op zijn minst merkwaardige uitvluchten. Onze reporters tekenden de voorbije week in de Vlaamse politierechtbanken enkele zaken op die dit ten overvloede illustreren.
AP

Bedrijfsleider met Ferrari heeft glaasje te veel op

Een bedrijfsleider uit Gullegem (Wevelgem) kreeg van de Kortrijkse politierechter een rijverbod van vijftien dagen en een boete van 600 euro. In het centrum van Kortrijk hielden agenten Hans V. in de vroege uurtjes staande toen hij zijn Ferrari wilde verplaatsen. Hij bleek 1,8 promille alcohol in het bloed te hebben.

"Hij werd wel een beetje in de val gelokt", klonk het bij zijn advocaat. "Eerst vroeg de politie hem zijn verkeerd geparkeerde wagen te verplaatsen, daarna pikten ze hem uit omdat hij te veel op had en plaatsnam achter het stuur." Meteen na de vaststellingen moest Hans V. zijn rijbewijs al voor vijftien dagen inleveren. Hij mag zijn rijbewijs nu dus wel op zak houden. (LSI)

Mijn cliënt werd wel een beetje in de val gelokt

Advocaat van beklaagde
thinkstock

Jongen (16) maakt ritje zonder rijbewijs "om leguaan te vervoeren"

De advocate van een 16-jarige jongeman uit Geraardsbergen kwam deze week met een wel zeer opmerkelijk excuus aandraven op de politierechtbank. Haar cliënt werd betrapt op de bromfiets van zijn moeder, maar had geen rijbewijs.

"Hij moest een leguaan naar zijn vriend brengen en zijn mama had hem toestemming gegeven om met haar brommer te rijden", klonk het opvallende pleidooi. "Het was bovendien niet de eerste keer dat hij met de bromfiets reed, al deed hij dat voordien nooit op de openbare weg." De politierechter veroordeelde de jongeman tot een boete van 1.200 euro en een maand rijverbod. (TVR)

Hij moest een leguaan naar zijn vriend brengen en zijn mama had hem toestemming gegeven om met haar brommer rijden

Advocate van beklaagde
AFP

Rechter tegen laagvlieger: "Stop met die Vettel-allures"

Een jonge bestuurder uit Antwerpen werd in juni vorig jaar op de E313 geflitst met maar liefst 191 kilometer per uur. Hij moest daarvoor op de politierechtbank verschijnen. De 24-jarige man kon geen goeie uitleg verzinnen voor zijn snelheid.

"Dit zijn Sebastian Vettel-allures, als je zo snel wil rijden moet je naar een parcours", zei de rechter. De jongen kreeg nog een milde straf, een boete van 450 euro en 15 dagen rijverbod. (NBA)

Als je zo snel wil rijden moet je naar een parcours

Politierechter
thinkstock

Student vlucht voor politie met opgedreven bromfiets

Een 19-jarige student uit Affligem werd in de Aalsterse politierechtbank veroordeeld tot een werkstraf van dertig uur en een rijverbod van een maand.

G.V.D. moest zich verantwoorden omdat hij met een opgedreven bromfiets op de baan was. De Aalsterse politie had ook alle moeite om hem te doen stoppen. "Er volgde een lange achtervolging alvorens ze je konden klemrijden", sprak de procureur. Op de vraag waarom hij niet meteen gestopt was, had de student een kort antwoord. "Ik was bang om gepakt te worden." Omdat politierechter Schreurs de moeder van de tiener niet voor de kosten wilde laten opdraaien, kreeg hij een werkstraf. (TVDN)

Ik was bang om gepakt te worden

Beklaagde (19)
kos

Vrouw had vier promille in het bloed maar voelde het niet

Een Limburgse vrouw reed rond met vier promille in het bloed, maar voelde het niet zo fel. Dat verklaarde ze gisteren op de politierechtbank van Hasselt. De dame van middelbare leeftijd raakte betrokken bij een botsing. "Ik heb mijn alcoholprobleem intussen onder controle", legde ze uit.

Vier promille bereik je pas na het consumeren van een volledige bak bier. De vrouw was echter een geoefende drinker en ook de politie kon amper zien dat ze dronken was. "Het ongeval zou ook gebeurd zijn als ik niet gedronken had. De wagen voor mij stopte plots bij een rotonde en ik knalde er tegen. Het slachtoffer had nagenoeg niets. Bij het blazen heb ik niet gevraagd om een kwartier te wachten. Ik spoelde de alcohol ook niet door met melk", legde de vrouw uit.

"Dat zal het verschil niet gemaakt hebben", reageerde de rechter verontwaardigd. "U bent een gevaar op de weg en hebt er niets eens een besef van. Ik begrijp niet dat u nog leeft, u bent een wereldwonder! Om opnieuw  een rijbewijs te krijgen zal u eerst moeten aantonen dat u geestelijk in orde bent."

De advocate van de vrouw toonde aan dat haar cliënte lid werd van de AA. Ze heeft een scheiding achter de rug, wat het alcoholprobleem verklaarde. Tot dusver had ze wel een blanco strafblad. De procureur verklaarde zenuwachtig te worden van de houding van de vrouw. "Ik ijver voor een langdurig rijverbod en een psychologische test alvorens u weer de baan op mag." (BVDH)

Ik begrijp niet dat u nog leeft, u bent een wereldwonder!

Politierechter