Bedrijf zet interims in om staking te omzeilen, ABVV trekt naar rechtbank

BELGA
De socialistische vakbond ABVV Horval Antwerpen neemt juridische stappen tegen een bedrijf dat uitzendkrachten wil inzetten om de stakingsgolf van morgen op te vangen. Volgens de vakbond worden Antwerpse voedingsbedrijven door werkgeversorganisatie Fevia aangezet om hun personeel onder druk te zetten en uitzendkrachten in te zetten.

Volgens Yvan De Jonge van ABVV Horval Antwerpen was er tot vorige week geen enkel probleem en de opkomst zeer groot. "Toen merkten we dat voedingsbedrijven in Antwerpen hun werknemers aanspraken en onder druk zetten om toch alternatief werk te komen uitvoeren", zegt De Jonge. 

Bovendien waren er volgens de secretaris een vijftal bedrijven die planden om stakende werknemers te vervangen door uitzendkrachten, wat verboden is. "Eén bedrijf blijft volhouden. We zien ons dus genoodzaakt om naar de arbeidsrechtbank te stappen", zegt De Jonge. De vakbond vraagt de aanstelling van een deurwaarder, die de werknemers van het bedrijf controleert en dwangsommen oplegt per interimwerker.

De bedrijven krijgen van werkgeverskoepel Fevia duidelijke instructies om uitzendkrachten te gebruiken, zegt de vakbond. "We zullen ons verder beraden hoe we hiermee moeten omgaan in het licht van de komende onderhandelingen over koopkracht."
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank De Witte

  Vakbonden zijn de grootste "pain in the ass" van België. Ze staken hier alles kapot. Bovendien hebben ze het recht niet om mensen die wel willen werken tegen te houden. Dringend tijd dat die vakbonden eens serieus aangepakt worden, te beginnen met ze een statuut te geven zodat ze gedagvaard kunnen worden voor al de schade die ze aangericht hebben + ze moeten hun boekhouding kenbaar maken, dat is tenslotte ons belastinggeld dat onterecht in een afgeschermde zone verdwijnt.

 • marcel de baerdemaeker

  Kijk naar het spoor daar is de vakbond ABVV - ACOD spoor ruim verkozen omdat ze daar inzien dat de andere syndicaten weinig of niets doen dan loze beloftes.

 • Jan Verstraeten

  Tijdens een staking mag men geen tijdelijke werknemers inzetten. Een staking proberen te breken is ten allen tijde verboden. Op welke manier dan ook. Dat is noet waar Bart de ridder. Als er een cao wordt besproken voor een bepaalde sector geldt dat voor alle bedrijven die in hetslzelfde paritair comité zitten. Ongeacht het aantal werknemers.

 • Bart De Ridder

  Bende onozelaars,ga is werken in bedrijven waar er geen vakbond is! minder loon,minder verlof enz...ik hoop dat jullie is een herstructurering mee maken,ge zult blij zijn dat ge de vakbond hebt dan!ge moest u schamen!

 • Ivan Willems

  Vakbonden hebben gestreden voor de gewone mens, vroeger. Nu, wat ze vroeger hebben opgebouwd zijn ze voordurend aan't kapotmaken. Niet meer lang hoop ik. De bedrijven zoeken naar oplossingen om hun zaak draaiend te houden tijdens de staking, en dan komen die onnozelaars alles blokkeren. Ik zou hier mijn biezen pakken en naar het buitenland gaan. Gedaan met de zever van de vakbonden.