Bedrijf plant eerste legale cannabisplantage in Limburg: "Spade in de grond zodra er groen licht is"

Thinkstock
Het Belgische bedrijf Rendocan wil jaarlijks vijf ton medicinale cannabis kweken in Limburg. Dat melden De Tijd en L'Echo vandaag. De plannen zitten in een vergevorderd stadium, maar er is nog groen licht nodig van de overheid.

In Europa is de verkoop van cannabis via apotheken al in zestien landen legaal, maar België is daar niet bij. Enkel Sativex, een mondspray met cannabisextracten voor MS-patiënten, is in ons land toegelaten en wordt terugbetaald.

Toch wil Rendocan in Kinrooi de grootste kwekerij en het grootste onderzoekscentrum voor medicinale cannabis van continentaal Europa bouwen. Het bedrijf mikt bij aanvang op de Duitse markt. Er is al 15 hectare grond ter beschikking. In een eerste fase zal 1 hectare volgebouwd worden met ruimtes voor kweek, verwerking, onderzoek en kantoren.

Voorlopig illegaal

De kweek van medicinale cannabis is nog illegaal in België. Het kabinet van minister Maggie De Block zegt aan De Tijd dat er nog knopen door te hakken zijn en wil voorlopig geen commentaar geven. "De dag dat er groen licht is, steken we de spade in de grond", zeggen de ondernemers achter Rendocan.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andries Thys

  Gewoon legaliseren. Dit land loopt achter in mindset tov bv Holland. Nu koop ik mijn wiet via 'criminelen', wat de kwaliteit niet altijd ten goede komt.

 • maithe marivoet

  Eindelijk eindelijk, zou die vrouw, die zogezegde " minister" , nu begrijpen wat CBD is, hoe noodzakelijk en ONSCHADELIJK het is, en duizenden mensen kan helpen ?

 • Els Vervoort

  Het is al lang geweten dat cannabis heilzaam is voor vele ziekten en kwalen. De sterke en goedkope plant werd verboden onder druk van de farmaceutica omdat zij liever hun dure pilletjes verkopen.

 • Fredien Vandervekens

  In Genk en Houthalen-Helchteren heerst er nu, naar alle waarschijnlijkheid, een stresserende drukte.

 • Karel Flanders

  Typisch. Net zoals in Engeland waar het ook illegaal is maar er is 1 farmabedrijf die meer planten kweekt dan in landen waar medicinale cannabis wel legaal is. Ze doen het voor de export en er zullen er wel een paar onder tafel aan verdienen.