Bedelen in Mechelen voortaan verboden

vmma
"De bedelaars behandelen als slachtoffers van georganiseerde misdaad, de malafide netwerken erachter aanpakken." Dat is kort samengevat de inhoud van een nieuw Mechels actieplan om paal en perk te stellen aan het relatief nieuwe fenomeen van bedelarij in de stad.

Er wordt alsmaar vaker gebedeld in Mechelen, vooral in de winkelstraten en aan de deuren van warenhuisketens. Het stadsbestuur heeft nu een actieplan klaar dat nog deze maand zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad. "Bedelaars zijn voor ons geen criminelen, maar slachtoffers van georganiseerde misdaad", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Hij heeft dan ook sterke aanwijzingen in de richting van georganiseerde praktijken als bendevorming, uitbuiting en georganiseerde misdaad. "Alarmerend is de vaststelling dat van de recent door de politie gecontroleerde bedelaars niemand in Mechelen woont. Het gaat dus niet om een nieuw armoedefenomeen. Ze komen naar onze stad of worden naar hier gebracht."

Hefboom

Om paal en perk te stellen, wijzigt de stad de politieverordening om zo het bedelen te verbieden in vooral winkelstraten, aan de ingang van winkelketens en in de buurt van evenementen. Wie het verbod overtreedt, riskeert een administratieve sanctie van... 1 euro. "De prioriteit is niet het innen van een boete - een kei kan je niet stropen - wel om een hefboom te hebben om de bedelaar te helpen", zegt schepen van juridische zaken Marc Hendrickx (N-VA). 

Concreet zal de hulp gebeuren door het OCMW. De netwerken achter de bedelaars, die wil de stad wél hard aanpakken. Mensenhandel, bendevorming, uitbuiting en andere criminele activiteiten gelinkt aan bedelarij worden een prioriteit in het recherchebeleid van de stad. Ook het parket wordt gevraagd het fenomeen hoog op de agenda te plaatsen.