Bedelaarster krijgt twee jaar met uitstel voor beroven van 80-jarige kerkgangster

thinkstock
Een Roemeense bedelaarster die in Bilzen een 86-jarige vrouw van haar horloge beroofde, is door de correctionele rechtbank van Tongeren veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 1.200 euro. De helft van de boete en de gevangenisstraf wordt met uitstel opgelegd als de 18-jarige zich aan een zevental voorwaarden houdt.

Op 2 maart jongstleden vertrok de pas 18-jarige vrouw samen met één of meerdere minderjarigen met de trein van Schaarbeek naar Bilzen om er te gaan bedelen. Samen met een van de minderjarigen trok ze naar de kerk van Bilzen, waar net de 86-jarige T.M. met een looprekje uitkwam. De bedelaarster spraken hun bejaarde slachtoffer aan en duwden haar een petitie onder de neus die ze moest ondertekenen. Daarna grepen ze de handen van de bejaarde vrouw vast en rukten ze de horloge van haar pols. Eén getuige die alles zag gebeuren werd door de twee vrouwen letterlijk omver gelopen toen de bedelaarsters op de vlucht gingen.

De twee bedelaarsters werden door de politie in het centrum van Bilzen opgepakt. De minderjarige werd ondertussen door een Brusselse jeugdrechter in een gesloten instelling geplaatst. Haar compagnon, die pas meerderjarig was op het ogenblik van de feiten, had nog een blanco strafregister maar is niet aan haar proefstuk toe. Zo is ze al een tiental keer door de jeugdrechter in Brussel veroordeeld en is ze bij de politie al gekend voor een zeventigtal feiten.

De rechter tilde zwaar aan deze vorm van crimineel gedrag maar gaf om humanitaire reden uitstel voor een gedeelte van de opgelegde straf en geldboete. De vrouw is immers in verwachting van haar derde kind. Aan dat uitstel verbond de rechter wel zeven voorwaarden. Naast de gebruikelijke voorwaarden mag ze geen contact meer hebben met haar mededader(s) en mag ze niet meer gaan bedelen.