BE-Alert wordt donderdag getest in meer dan 180 steden en gemeenten

Beeld ter illustratie, het alarmeringsplatform BE-Alert zal donderdag getest worden in meer dan 180 steden en gemeenten.
iStock Beeld ter illustratie, het alarmeringsplatform BE-Alert zal donderdag getest worden in meer dan 180 steden en gemeenten.
Het alarmeringsplatform BE-Alert zal donderdag getest worden in meer dan 180 steden en gemeenten door een sms, een gesproken bericht of e-mail te versturen.

Bovendien zullen een aantal lokale overheden in samenwerking met het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) een sms sturen op basis van aanwezigheid. Dit betekent concreet dat alle mensen met een gsm-toestel in de geselecteerde zone een testbericht zullen ontvangen, ook al zijn ze niet ingeschreven. 

Deze testen vinden plaats in samenwerking met de gemeenten Schoten, Herent, Tournai, 's-Gravenbrakel, Habay, Nassogne en de federale diensten van de gouverneur van Limburg en West-Vlaanderen.

Momenteel zijn er al meer dan 627.000 adressen geregistreerd. Sinds de lancering in juni 2017 werd de bevolking al in meer dan 135 noodsituaties verwittigd via BE-Alert. Het ging om verschillende soorten van noodsituaties: brand met rookontwikkeling, elektriciteitsonderbreking, stormweer en dergelijke.

Kijk hier of jouw gemeente aangesloten is op BE-Alert. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • quinten buyckx

  @Ben Strubbe: Wat jij zegt klopt half. Er zijn 2 methode. Methode 1: Zoals jij zegt, dan krijg je bijvoorbeeld een sms als er een gaslek etc in de straat is en ze er aan werken. Methode 2: Is een broadcast bericht en deze wordt naar iedereen gestuurd in noodgevallen. Lees dit als een terroristische aanslag, grote treinramp met chemische stoffen, ontploffing in doel... Zo een dingen moeten natuurlijk naar iedereen in omgeving verzonden worden en niet enkel mensen die zich er voor opgeven.

 • Ben Strubbe

  Dat klopt niet, quinten buyckx, je moet je expliciet opgeven. Wie zich niet heeft opgegeven, ontvangt geen bericht.

 • Patrick Verbelen

  Daar er in België toch nooit gevaar is voor de bevolking, mogen we onszelf de vraag stellen, zal er wel zo’n bericht verstuurd worden en wanneer, 3 uur te laat, met een inhoud als “houd deuren en ramen dicht”. We hebben het eerder gezien hoe snel het GSM netwerk overbelast raakt wanneer er iets ernstig gebeurd. Nee, dit is geen oplossing, eerder de gemakkelijke manier om hun verantwoordelijkheid te ontlopen.

 • Peter Buyck

  @Marie. Stel dat een er een gevaar is in de buurt waar je werkt of waar je kinderen schoollopen. Die SMS is géén SMS maar een dienstbericht aan iedereen die in de buurt is en dus niet naar je GSM-nummer maar naar je toestel. @Leen. Dit is absoluut de eerste keer dat men dit massaal test. De eerste donderdag van de maand is een klassieker in overheidsbedrijven 'brandalarm'.

 • quinten buyckx

  @Marie Vandam: Ze gebruiken jou gsm nummer ook niet. De gsm zendmasten sturen een "broadcast" bericht uit. Dit is een algemeen bericht en alle gsm toestellen in het bereik van die zendmast zullen dit ontvangen. Het zelfde als dat iemand door een microfoon in een winkel praat dat de winkel gaat sluiten, iedereen in de winkel zal dit horen maar ze spreken niemand persoonlijk aan.