BBTK verwerpt Open Vld-voorstel: "Willen wellicht gewoon Kris Peeters jennen"

Federaal minister van Werk Kris Peeters.
PHOTO_NEWS Federaal minister van Werk Kris Peeters.
De socialistische bediendebond BBTK is helemaal niet te spreken over het voorstel van Open Vld om het gewicht van anciënniteit in de loonvorming te verminderen. De vakbond vermoed dat de liberalen "wellicht Kris Peeters willen jennen".

Open Vld heeft een voorstel klaar waardoor verloning in de toekomst minder moet afhangen van de anciënniteit. "Ons voorstel bestaat eruit dat sociale partners geen collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) meer zullen kunnen afsluiten waarin de loonevolutie alleen maar is gekoppeld aan dienstjaren", legt Kamerlid Egbert Lachaert uit in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De christelijke vakbond ACV sprak al van een "vreemd voorstel". "Het terugdringen van het gewicht van de anciënniteit is een evolutie die in bedrijven al aan de gang is. Maar dat de politiek nu gaat bepalen wat al dan niet in cao's mag staan, is ongezien", aldus woordvoerder Patrick Wirix van de christelijke vakbond ACV.

Ook de socialistische vakbond BBTK schiet het voorstel nu af. "De argumenten haperen en de plannen zijn niet nieuw", klinkt het. "Wellicht wil Open Vld hiermee CD&V en de minister van Werk (Kris Peeters, red.) jennen."

"Geen barema's bij arbeiders"

"Klassiek argument is dat de barema's als enigen met de vinger worden gewezen als het gaat over de lage werkzaamheidsgraad van oudere werknemers. Daarmee gaat men compleet voorbij aan het feit dat er bij arbeiders geen barema's bestaan en er daar ook geen hogere werkzaamheidsgraad bestaat", klinkt het.

Voorts wijst de vakbond erop dat vooral mensen met lagere lonen eerder uit de arbeidsmarkt stappen. "Dat betekent dat de gemiddelde 'verhogingen' aan het eind van de loopbaan vooral het gevolg van statistiek zijn, niet van loonsverhogingen."

Volgens de BBTK is het voorstel vooral een teken van de "ongezonde obsessie" van bepaalde politici en de werkgevers over de lonen van de werknemers. "De agenda van politiek rechts en de werkgevers is om de lonen van de werknemers zo individueel mogelijk te laten bepalen. Kortom de 'productiviteit' meten en loonstijgingen als wortel voor de neus van de werknemer houden. In deze logica is er van elk recht op automatische loonsverhogingen helemaal geen sprake (index, barema's...)".

'De agenda van politiek rechts en de werkgevers is om de lonen van de werknemers zo individueel mogelijk te laten bepalen'

BBTK