Basken bekronen Bart De Wever

De Wever kreeg lof voor de "strijd waarmee hij België transformeert in een confederale staat en Vlaanderen wil doen uitgroeien tot een volwaardig lid van de Europese Unie".
EPA De Wever kreeg lof voor de "strijd waarmee hij België transformeert in een confederale staat en Vlaanderen wil doen uitgroeien tot een volwaardig lid van de Europese Unie".
In het Spaanse Bilbao mocht de Antwerpse N-VA-burgemeester Bart De Wever de 'Sabino Arana'-prijs in ontvangst nemen, zo bericht de krant De Standaard. Dat is een prestigieuze Baskische prijs voor mensen en organisaties die een bijzondere waarde hebben betekend voor Baskenland en haar nationalistische strijd.

Bart De Wever  - naast onder meer vrouwelijke olympiërs, een multinational en een kunstenares - kreeg de prijs van de Sabino Arana Fundazoia, een stichting gelieerd met de Baskische Nationalistische Partij (PNV). Sabino Arana was eind 19de eeuw de grondlegger van het Baskische nationalisme. De organisatie looft de N-VA'er voor de "strijd waarmee hij België transformeert in een confederale staat en Vlaanderen wil doen uitgroeien tot een volwaardig lid van de Europese Unie". Het enthousiasme van de Basken over de opgang van hun Vlaamse geestesgenoten is groot.

De Wever, die twintig jaar geleden nog vakantiewerk in Baskenland deed, sprak volgens De Standaard op de persconferentie nadien uitsluitend Baskisch, wat hem veel lof van de organisatoren opleverde. En in zijn dankwoord verwees De Wever naar voormalige Volksunie-coryfeeën zoals Walter Luyten en Willy Kuijpers die goede contacten met de Basken onderhielden.

Manifest
De Wever stuurt aan op een sterkere samenwerking tussen de verschillende regionalistische partijen en de verschillende regio's in Europa. Voor de N-VA is Europa als samenwerkingsmechanisme essentieel. Tegen 9 mei, de Dag van Europa, wil de Vlaams-nationalistische partij een samenwerking op basis van een manifest. De 'statenloze naties' willen zich naar verluidt "inclusief en democratisch" opstellen, met veel aandacht voor de socio-economische context.