Bas Luyten: "Hitler had zijn werk beter afgemaakt"

Foto: Facebook
UNKNOWN Foto: Facebook
Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) heeft bij het parket een klacht ingediend tegen ex-N-VA'er Bas Luyten. Aanleiding zijn een reeks antisemitische uitspraken op zijn Facebookpagina. Volgens het CGKR gaat het mogelijk om een inbreuk op de negationismewet. Dat bevestigde directeur Jozef De Witte.

Het Centrum Gelijke Kansen opende in december al een dossier tegen Luyten. Zelf wil De Witte geen commentaar kwijt over de precieze aanleiding, maar volgens het tijdschrift Joods Actueel zou Luyten op zijn facebookpagina onder meer geschreven hebben: "Ik geef gerust toe dat ik met de dag meer en meer problemen krijg met de gehele Joodse gemeenschap" en "Hitler had zijn werk beter afgemaakt".

De betrokken uitspraken zijn intussen niet meer te vinden. Maar in een post van 25 november geeft Luyten zelf te kennen dat "voor de tweede keer in een maand de helft van zijn facebookfuncties geblokkeerd zijn, kan zelfs hele conversaties niet meer zien...". "Nu blijk ik ook nog wat zionisten op hun tenen te hebben getrapt, maar ja, dat is nu niet echt een uitdaging lol...", verduidelijkte hij even later.

De facebookpagina van Luyten dook vandaag al op in heel wat kranten. De ex-N-VA'er wordt door enkele van zijn voormalige partijgenoten immers aangewezen als bron van de gelekte mail die minister Philippe Muyters in nauwe schoentjes bracht. Op de sociaalnetwerksite laat Luyten verstaan dat hij daardoor intussen al enkele doodsbedreigingen ontving. (belga/adha)