Bart Staes: “Geld bijdrukken om klimaat te redden"

Bart Staes (Groen).
belga Bart Staes (Groen).
"Waarom drukken we geen geld bij? We hebben dat gedaan om de banken te redden. We moeten dat ook doen om het klimaat te redden." Dat zegt Europees parlementslid Bart Staes (Groen) in De Zondag.

De krant vroeg Staes wat zijn eerste maatregel zou zijn als hij gevraagd zou worden als klimaatminister. "Een klimaatwet opstellen met bindende doelstellingen", antwoordt hij. "Je zou vervolgens op vele domeinen maatregelen moeten nemen, maar cruciaal lijkt me een drastische afname van de CO2-uitstoot in transport. Ik zou massaal investeren in openbaar vervoer."

Staes ontkent dat dat ten koste gaat van sociaal beleid. "Europa loopt jaarlijks duizend miljard euro mis door belastingontwijking en -fraude. Als we daarvan de helft, of zelfs maar een kwart, kunnen recuperen, dan hebben we een grote pot."

Daarnaast is geld bijdrukken dus geen taboe. "De urgentie is daar: de opwarming moet beperkt worden tot anderhalve graad tegen 2030. De Rekenkamer zegt dat we jaarlijks 1.115 miljard euro nodig hebben. Dat kan. We hoeven daarom geen aanslag te plegen op de overheidsbegrotingen. Waarom creëren we geen Europese klimaatbank? Die kan met dat geld investeringen financieren én burgers en ondernemingen voorzien van renteloze leningen.”
144 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Vets

  De elite zullen de CO2 gelovige gebruiken om de Belgen hun spaargelden te pikken. Een van de middelen om dit op een wettige manier te doen is bijvoorbeeld geld bijdrukken. Men veroorzaakt hierdoor inflatie. Er is vandaag al ruwweg vier keer meer geld in omloop dan enkele jaren geleden. Als men de geldpersen in overdrive laat gaan en je onbeperkt geld print, loop je het risico dat de bevolking het vertrouwen in je munt verliest, en je kan natuurlijk niet ongestraft geld uit het niets blijven creë

 • Francois saas

  Die vent weet niet wat hij zegt ! dit is het bewijs dat men niet slim moet zijn om Europarlementariër te worden.

 • ANN LIMBOS

  Beste Bart, druk voor mij een beetje geld mee af. Merci.

 • Gilbert Vermeersch

  Let op uw spaarcenten. Groen wil geld bijdrukken, grondwet aanpassing en gascentrales voor betere lucht. Rood wil, en Groen zal meewerken, ons spaargeld in een klimaat bank. Ziet er echt niet goed uit voor de werkenden die alle facturen moeten betalen.

 • dominique castelein

  de ene wil een klimaatzilverfonds,de andere geld bijdrukken en dat soort mafketels moet ons land besturen,geef mij maar BDW,die is tenminste realistisch