Bart Somers: “We concentreren ons op inhoud, niet op de poppetjes”

Bart Somers.
BELGA Bart Somers.
Open Vld schuift voor de verkiezingen van 26 mei geen kandidaat-premier of kandidaat-minister-president naar voor. "We hebben een team van goede kandidaten. Als de bal in ons kamp komt, zullen we onze verantwoordelijkheid nemen. Maar het gaat voor ons in de eerste plaats om wat we willen doen en niet om wie het gaat doen", zei Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. Daarnaast moet de volgende Vlaamse regering zich volgens Open Vld spiegelen aan het liberale samenlevingsmodel zoals Mechelen en andere ‘blauwe’ steden dat toepassen.

De Vlaamse liberalen verzamelen vandaag in Mechelen voor hun derde gewoon-doen-dag. ‘Een land dat samenwerkt en samenleeft’, luidt het thema. Federaal minister van Asiel en Migratie Maggie De Block komt er praten over haar migratiebeleid. Daarnaast discussieert de partij over haar veiligheidsplannen, houdt Sihame El Kaouakibi haar 'maiden speech' en reflecteert Guy Verhofstadt over Europa. 

Gisteren raakte bekend dat CD&V Hilde Crevits naar voor schuift als kandidaat-minister-president. Eerder had N-VA haar pionnen voor de posten van premier en minister-president al naar voor geschoven. Open Vld stapt niet mee in die strategie en schuift geen kandidaat-minister-president naar voor. "We hebben heel veel uitstekende kandidaten. We zijn een sterk team. En als de bal in ons kamp komt, zullen we zeker onze verantwoordelijkheid nemen", aldus partijvoorzitster Rutten. 

"We concentreren ons niet op de poppetjes, maar op het inhoudelijk verhaal", vult Mechels kopstuk Bart Somers aan. "De inhoud is belangrijk. Voor ons gaat het om beleid, om oplossingen die werken en om mensen perspectief bieden.”

‘Mechels model’ voor Vlaanderen

Volgens Bart Somers zou de Vlaamse regering het liberale samenlevingsmodel dat onder andere in Mechelen toegepast wordt moeten volgen. Dat ‘Mechels model’ namen andere liberale burgemeesters in Kortrijk, Gent, Oostende, Tongeren en Aarschot reeds over. De fundamenten van dat samenlevingsmodel zijn duidelijk: een kordaat veiligheids- en migratiebeleid en gelijke kansen voor iedereen op basis van duidelijke spelregels (zoals de grondprincipes als gelijkheid van man en vrouw). “Het is een verhaal van rechten en plichten, van kansen geven en grijpen, van niet naast maar met elkaar leven”, aldus Somers.

“Onze liberale aanpak moet de leidraad worden voor het Vlaamse samenlevingsbeleid”, aldus Somers. “Voor ons is dat essentieel. Laten we daar duidelijk over zijn. Een regering met liberalen is een regering weg van de polarisatie, weg van het stigmatiseren en veralgemenen. Een regering die nooit racisme en discriminatie bagatelliseert of mensen in hokjes steekt.”

(Lees verder onder de foto)

Sihame El Kaouakibi (Open Vld) nam het grootste applaus in ontvangst.
Eric de Mildt Sihame El Kaouakibi (Open Vld) nam het grootste applaus in ontvangst.

Sihame El Kaouakibi

Sihame El Kaouakibi, bekend van jongerenorganisatie Let’s Go Urban, nam het grootste applaus, inclusief staande ovatie, in ontvangst. El Kaouakibi bracht, vertrekkend van haar eigen achtergrond en ervaringen, een bevlogen verhaal over de uitdagingen in het onderwijs en in de economie. Haar centrale boodschap was dat geen enkel talent mag verspild worden of verloren mag gaan. Volgens haar moet elk kind de kans krijgen om zich te ontplooien en moet hij na zijn schoolloopbaan kunnen zeggen: “I am somebody”, verwijzend naar uitspraken van Rita Pierson.

El Kaouakibi zegt dat ze daarom ook bewust voor Open Vld heeft gekozen. “Rechts polariseert en links pampert en daar heb ik me altijd aan geërgerd. Dat is de reden waarom ik dit doe”, klonk het. 
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bruno Vermeire

  Het enigste waar OVLD met bezig zijn, zijn de "poppetjes". Open VLD heeft niks anders dan uit de band gevallen "poppetjes".Wanneer gaan partijen nu eens effectief zeggen wat ze zouden doen in de volgende regering en stoppen met beloven.

 • Lieve Peeters

  Geloof je dat nu zelf ?? Het gaat gewoon om de "poppetjes" en niet meer. Zo kunnen liegen maar ja, daar moet je een politieker voor zijn !!

 • Rudy De Decker

  Mechels model waar GAS boetes schering en inslag zijn,bespaar ons dat aub.

 • eduard gerckens

  Mechels model? Hier wordt "gefoefeld" dat het mooi is. Onder druk van Groen moeten huiseigenaars al weer meer dokken....En Somers heeft de Groen nodig op zijn stadslijst, anders was hij geen burgemeester meer geweest.

 • Gino Denil

  Volgens het planbureau concentreren ze zich om de rijkere helft van de middenklasse. Die worden beter van hun maatregelen.