Bart Somers verkozen tot beste burgemeester ter wereld

Bart Somers tijdens de voorstelling van zijn boek 'Samen Leven. Een hoopvolle strategie tegen IS.'
BELGA Bart Somers tijdens de voorstelling van zijn boek 'Samen Leven. Een hoopvolle strategie tegen IS.'
De City Mayors Foundation heeft Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) verkozen tot de beste burgemeester van de wereld. Hij is de eerste Belg die deze eer te beurt valt.

De integratie van immigranten en de opvang van vluchtelingen en asielzoekers in de gemeenschap. Dat vormde het thema van de '2016 World Mayor Prize'. "Sinds hij burgemeester werd in 2001, heeft hij de eerder verwaarloosde stad getransformeerd in een van de meest begeerde plaatsen in België. In dezelfde periode werd Mechelen een rolmodel voor integratie. Inwoners van Noord-Afrikaanse origine, die 20 procent uitmaken van de bevolking, worden erkend en zien zichzelf als volwaardige inwoners van Mechelen. Burgemeester Somers benadrukt trots dat geen van de jonge moslims zijn stad verlieten om te gaan vechten in Syrië en Irak", motiveert de City Mayors Foundation de keuze.

Somers is erg blij met de erkenning, maar relativeert meteen ook. Zijn recept: "De veiligheid van de mensen ernstig nemen, de gettovorming tegengaan en iedereen als volwaardige burgers van de stad beschouwen. Het is de toekomst die telt, niet de afkomst."

128 nationaliteiten
Somers ziet de titel niet als een persoonlijke prestatie, maar draagt hem op aan "alle Mechelelaars die er de voorbije jaren voor gezorgd hebben dat we elkaar niet hebben losgelaten, dat we met onze 128 nationaliteiten de boel toch bijeen houden". Somers zal een trofee ontvangen in de vorm van een uniek kunstwerk van de Franse artiest Manuel Ferrari. Belgische burgemeesters doen het overigens al langer goed bij de World Mayor Prize. Bij de vorige editie, in 2014, eindigde de Gentse burgervader Daniël Termont (sp.a) nog als tweede. De rest van het podium bestaat ditmaal uit Wolfgang G. Müller van het Duitse Lahr en Georgios Kaminis van de Griekse hoofdstad Athene, die allebei een eervolle vermelding krijgen
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Paul Peelis

  In een wereld van blinden is eenoog koning.

 • Nicole En Erik

  Hoe is het mogelijk, nu beginnen ze zichzelf in de bloemen te zetten , de schaamte voorbij

 • Anonymous

  Heel fascinerend.Is BS bovengemiddeld intelligenter dan zijn collega's of heeft het te maken met iets anders? Het feit dat er geen syriëstijders zijn is markant.Misschien heeft hij als een visionair zich gerealiseerd dat het een werk was van lange adem om een dialoog uit te bouwen en waren de resultaten al verzilverd op het juiste moment.Toen de gelegenheid(de syriëoorlog) zich voordeed was de Mechelse moslimgemeenschap beter gewapend om zijn jeugd bij te sturen.Wie weet?

 • Can Candostu

  Bart Somers = respect, verdraagzaam, begrip, emphatie, transparant, hart voor zijn stad. Er zouden er meer mogen zijn.

 • walter Bogaerts

  Och klagers gun die man zijn paar minuutjes fame and glory.